Чоловіки, які не оновили дані в ТЦК, не зможуть отримати бронь

Для бронювання працівника тепер потрібно мати актуальні військово-облікові дані, які необхідно було оновити до 16 липня 2024 року. Працівники, які не виконали свої зобов'язання перед військкоматом або перебувають у розшуку, не можуть бути заброньовані. Це унеможливлює автоматичне бронювання для порушників облікових правил

2 жовтня 2024 року набрав чинності Порядок бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, затверджений постановою КМУ від 05.06.2024 №650 з урахуванням змін внесених постановою КМУ від 01.10.2024 №1125.


Відповідно до нього, для бронювання працівника та його автоматичного переведення на спеціальний військовий облік на строк дії відстрочки мають виконуватися наступні умови:


  1. перебування на військовому обліку: працівник повинен бути військовозобов'язаним і мати військово-обліковий документ (в паперовій або електронній формі).
  2. перебування на персональному військовому обліку у відповідному державному органі, підприємстві, установі.
  3. уточнення даних: особа зобов'язана уточнити свої дані щодо перебування на військовому обліку до 16 липня 2024 року.
  4. відсутність працівника в розшуку, інформація про що є в Реєстрі військовозобов'язаних та базі «Армор», доступній для Нацполіції.


Хто може потрапити в розшук


Військовозобов'язані, які не виконали свої обов'язки або проігнорували виклики, можуть потрапити в розшук. Це, зокрема:


  1. особи, які не з'явилися за повісткою;
  2. особи, які проігнорували направлення на проходження ВЛК;
  3. особи, які не виконали вимоги роботодавця щодо виклику до ТЦК.


Відмітка про перебування в розшуку може завадити бронюванню, а таких осіб може затримати поліція та доставити до ТЦК.


Чи можна отримати бронь без оновлення даних

Відповідно до урядової постанови, з 2 жовтня 2024 року підприємства більше не можуть бронювати військовозобов'язаних, які не уточнили свої дані, порушили правила військового обліку та які перебувають у розшуку.

Отже тепер бронювати автоматично можна лише тих працівників, які дотримуються всіх вимог, зокрема й уточнили свої військово-облікові дані до 16 липня.


Джерело: OBOZ.UA