Чи індексувати заробітну платну за першу половину місяця?

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь🕵️

Якщо проводимо індексацію зарплати, то індексуємо і виплачуємо із зарплатою за другу половину місяця? Чи розраховуємо пропорційно до авансу і зарплати?

Це залежить від умов виплати зарплати за першу половину місяця (авансу) на вашому підприємстві.


Базові правила. Індексування зарплати зазвичай здійснюють до загальної суми заробітної плати за повний місяць. Тобто, аванс за першу половину місяця виплачують без індексації зарплати. Такий підхід узгоджується із прикладами індексації, наведеними у додатку 4 до Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженому постановою КМУ від 17.07.2003 №1078.


Особливі правила індексації. Комерційні підприємства можуть локальним актом визначити окремі правила виплати індексації разом з авансом, як в цілому прописати і питання щодо виплати премій, доплат, надбавок та інших виплат разом з авансом.


Вважаємо, що індексувати доречно зарплату, нараховану вже за підсумком місяця (виплата за другу половину місяця), відповідно аванс не індексувати.


👌 Сервіс «Особистий Консультант» – це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання. Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал»«Преміум» або «Преміум ПРО».


Джерело: 7еminar

Спробуйте Калькулятор індексації зарплатиНе витрачайте час на складні розрахунки, наш калькулятор порахує індексацію за вас. Вам потрібно лише заповнити розмір зарплати працівника, базовий місяць та період нарахування індексації.