Перерву для відпочинку встановити проблематично: поради від Держпраці

Якщо графік не дозволяє надати перерву на обід, працівник має право харчуватися під час роботи. Втім, в Держпраці наголошують, що такий порядок має бути погоджений з профспілкою та оформлений належним чином

Що робити якщо на підприємстві не можна встановити перерву для відпочинку і харчування?

В Держпраці пояснюють, що відповідно до ст. 66 Кодексу законів про працю України, працівникам надається перерва для відпочинку і харчування:

тривалістю не більше двох годин. Перерва не включається в робочий час.

Перерва для відпочинку і харчування повинна надаватись, як правило:

через чотири години після початку роботи.

Час початку і закінчення перерви встановлюється правилами внутрішнього трудового розпорядку.

Працівники використовують час перерви на свій розсуд. На цей час вони можуть відлучатися з місця роботи.

На тих роботах, де через умови виробництва перерву встановити не можна, працівникові повинна бути надана можливість приймання їжі:

протягом робочого часу.

Перелік таких робіт, порядок і місце приймання їжі встановлюються власником або уповноваженим ним органом за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) підприємства, установи, організації.


Джерело: Держпраці


Матеріали на тему:


Тривалість робочого часу та відпочинку на підприємстві

Отримуйте щодня свіжі новини та корисні подарунки 🎁👇