Мінекономіки затвердило перший перелік техніки для компенсації 15% вартості: автобуси, причепи, ліфти

Міністерство економіки України запустило програму компенсації 15% вартості для покупців техніки та обладнання вітчизняного виробництва, до якої вже увійшли 88 позицій від 9 українських виробників. Покупці можуть отримати компенсацію за оплату через банки-партнери програми

Міністерство економіки підписало перший наказ про перелік техніки та обладнання вітчизняного виробництва, покупцям яких держава повертатиме 15%. До нього увійшла продукція дев’яти українських виробників. Про це повідомила Перший віце-прем’єр-міністр Міністр економіки України Юлія Свириденко.


Юлія Свириденко зазначила:

До переліку увійшли 88 позицій від 9 українських виробників автобуси, вантажівки, ліфти, причепи, цистерни та сільгосптехніка. Відповідно, купуючи їх людина може отримати 15% компенсації від держави через банки-партнери програми. Запрошую інших виробників з локалізацією 40% і більше долучатися до програми. Наша мета — підтримати виробників, зробити їх більш конкурентними й стимулювати попит на продукцію

Заступник Міністра економіки Андрій Телюпа повідомив, що до наказу увійшли підприємства, які подали заявки протягом першого тижня після запуску програми. 


Андрій Телюпа розповів:

Від ухвалення рішення Уряду минуло мало часу. Але багато підприємств вже подалися на участь в програмі, що свідчить про актуальність програми для національного виробника. Ми продовжуємо приймати заявки, і перелік техніки та обладнання буде розширюватися. Плануємо оновлювати перелік щотижня, все залежатиме від активності підприємств. Наразі ведемо переговори з банками, через які покупці отримуватимуть компенсацію. Після підписання меморандумів програма стартує для покупців

Нагадаємо, що рішення про запуск програми компенсацій Кабінет Міністрів ухвалив 24 вересня 2024 року. 


Покупці можуть отримати 15% компенсації (без урахування ПДВ) за придбання енергетичного, колісного, будівельного та спеціального обладнання.


Для виробників, щоб взяти участь у програмі потрібно:


  1. подати електронну заявку до Мінекономіки.
  2. надати інформацію про ступінь локалізації, калькуляцію собівартості та технологічні операції, розрахунок питомої ваги витрат на оплату праці.
  3. після перевірки Мінекономіки товари будуть включені до публічного переліку, інформація з якого передаватиметься банкам для реалізації програми.


Для покупців:


  1. оплатити техніку та обладнання через уповноважений банк;
  2. подати до банку заяву на компенсацію разом із копією платіжного документа та актом прийняття-передачі;

Компенсацію на товари, придбані до 1 грудня 2024 року, можна отримати в поточному році, за умови подачі заявки до 5 грудня. На техніку, придбану після 1 грудня, компенсація буде нараховуватися в наступному році. Фінансування залежить від черговості надходження заявок і наявності бюджету.

Джерело: Урядовий портал