Військовий облік на підприємстві: звіряння облікових даних і перевірки ТЦК

Правильне ведення військового обліку на підприємствах та в установах важливе особливо в умовах поточної мобілізаційної ситуації. Пропонуємо ознайомитись з практичними інструкціями для забезпечення відповідності вимогам законодавства, а також з корисними зразками документів і графіків, які полегшать процес перевірок ТЦК

 

Звіряння Списків персонального військового обліку в ТЦК

 

У п. 45 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів, затвердженого постановою КМУ від 30.12.2022 №1487, (далі Порядок №1487) вказано:

звіряння облікових даних списків персонального військового обліку з їх військово-обліковими документами здійснюється відповідно до графіка звіряння, затвердженого керівниками відповідних державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій. Під час звіряння перевіряються наявність та стан військово-облікових документів призовників, військовозобов'язаних та резервістів.

Звіряння даних на підприємстві здійснюється за графіком, що затверджує керівник.

 

Зразок Наказу про затвердження графіку звіряння облікових даних списків персонального військового обліку

 

 

Пояснення щодо графіку звіряння облікових даних списків персонального військового обліку з їх військово-обліковими документами:

 

  1. Звірити облікові дані списків персонального військового обліку з їх військово-обліковими документами треба до початку звіряння з ТЦК та СП. Наприклад, якщо звіряння з ТЦК та СП заплановано у серпні, то у липні слід провести звіряння.Протягом року до графіка можна вносити зміни з урахуванням того, коли саме заплановано звіряння з ТЦК та СП
  2. Логічніше планувати звіряння за підрозділами, а не за алфавітом чи військовими званнями. Форма графіка не унормована.
  3. Візьміть за основу структуру підприємства, закладену у штатний розпис, та доповніть графік стовпцями із датами звіряння й графою для приміток.
  4. Доведіть графік до призовників, військовозобов’язаних і резервістів. Особа, відповідальна за ведення військового обліку, може ознайомити під підпис із графіком.
  5. У день, що визначили графіком, проведіть звіряння. Зніміть копії з військово-облікових документів.

 

Завантажуйте шаблони та зразки:

 

  1. Наказ про затвердження графіку звіряння облікових даних списків персонального військового обліку
  2. Графік звіряння облікових даних списків персонального військового обліку з їх військово-обліковими документами

 

Під час звіряння слід перевірити актуальність інших даних, які вказуються у Списках персонального обліку, а саме:

 

  1. прізвище, власне ім'я та по батькові;
  2. реквізити паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон;
  3. адресу задекларованого / зареєстрованого місця проживання та адресу місця фактичного проживання;
  4. сімейний стан, освіту, місце роботи і посаду.

 

У п. 45 Порядку №1487 вказано, що у п'ятиденний строк з дня проведення звіряння слід внести до Списків зміни облікових даних, виявлені під час їх звіряння.

Повідомлення про зміну облікових даних (у разі наявності) слід надсилати до ТЦК СП (органів СБУ, підрозділів СЗР) щомісяця до 5 числа

 

У п. 46 Порядку №1487 передбачено, що звіряння даних списків персонального військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів, які працюють (навчаються) в державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах та організаціях, з обліковими даними документів районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів, на території відповідальності яких вони перебувають, здійснюється відповідно до графіка звіряння, затвердженого розпорядженням голови відповідної районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, міського голови.

 

Особи, відповідальні за ведення військового обліку у визначені графіком звіряння строки прибувають до відповідних Р(М) ТЦК та СП, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів для проведення звіряння даних списків персонального військового обліку (копій їх військово-облікових документів) з обліковими документами Р(М) ТЦК та СП, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів.

 

Звіряння даних списків персонального військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів, які працюють (навчаються) в державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах та організаціях, з обліковими даними документів Р(М) ТЦК та СП, що розташовані на території інших адміністративно-територіальних одиниць, здійснюється шляхом надсилання у двох примірниках витягів із списків персонального військового обліку, а також копій військово-облікових документів до таких районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки

 

Перевірка ТЦК військового обліку на підприємстві

 

Перелік питань, які підлягають перевірці на підприємствах (в установах, організаціях):

 

1. Наявність структурного підрозділу (посадових осіб), на який (яких) покладається функція з ведення військового обліку (перевіряються положення про структурний підрозділ, інструкції посадових осіб, наказ керівника підприємства, установи та організації про призначення посадових осіб, відповідальних за ведення військового обліку, штатний розпис тощо).

 

2. Стан методологічного та методичного забезпечення заходів військового обліку; стан забезпечення оповіщення та прибуття призовників, військовозобов'язаних та резервістів до відповідних районних (міських) ТЦК СП, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів.

 

3. Порядок взяття на персональний військовий облік призовників, військовозобов'язаних та резервістів, прийнятих на роботу (навчання), та в інших випадках, передбачених Порядком №1487 організації та ведення військового обліку.

 

4. Стан дотримання встановлених строків повідомлення районних (міських) ТЦК СП, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів про прийняття на роботу.

 

5. Порядок виключення з персонального військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів, які звільнені з роботи та в інших випадках, передбачених Порядком №1487.

 

6. Стан дотримання встановлених строків повідомлення районних (міських) ТЦК СП, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів про звільнення з роботи.

 

7. Наявність та стан ведення журналу обліку результатів перевірки стану військового обліку, звіряння їх облікових даних з даними районних (міських) ТЦК СП (органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів).

 

8. Організація, стан обліку і порядок ведення та зберігання документів з питань військового обліку.

 

9. Наявність та стан ведення списків персонального військового обліку, відомості оперативного обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів.

 

10. Повнота, актуальність і достовірність облікових даних призовників, військовозобов'язаних та резервістів, внесених до зазначених списків.

 

11. Стан дотримання встановлених строків внесення змін до списків персонального військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів щодо прізвища, власного імені та по батькові (за наявності), реквізитів паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон, задекларованого/зареєстрованого місця проживання, місця фактичного проживання, сімейного стану, освіти, місця роботи і посади та повідомлення районних (міських) ТЦК СП, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів про такі зміни.

 

12. Організація планування та здійснення звіряння облікових даних списків персонального військового обліку із записами у їх військово-облікових документах, а також з обліковими даними, що містяться у картках первинного обліку виконавчих органів сільських, селищних міських рад (наявність та стан виконання відповідного графіка звіряння).

 

13. Стан взаємодії з відповідними районними (міськими) ТЦК СП, органами СБУ, відповідними підрозділами розвідувальних органів, у яких призовники, військовозобов'язані та резервісти перебувають на військовому обліку, щодо строків та способів звіряння даних списків персонального військового обліку, внесення відповідних змін до них, а також щодо оповіщення призовників, військовозобов'язаних та резервістів.

 

14. Організація, стан та результати звіряння облікових даних списків персонального військового обліку з обліковими даними відповідних районних (міських) ТЦК СП (наявність та стан виконання відповідного графіка звіряння).

 

15. Стан доведення до призовників, військовозобов'язаних та резервістів Правил військового обліку під особистий підпис під час прийняття на роботу.

 

16. Організація здійснення контролю за виконанням призовниками, військовозобов'язаними та резервістами Правил військового обліку та проведення відповідної роз'яснювальної роботи.

 

17. Організація та стан бронювання військовозобов'язаних, які працюють на підприємстві, в установі та організації (перевіряється обґрунтованість бронювання військовозобов'язаних, а також обсягів такого бронювання, наявність переліків посад і професій військовозобов'язаних, які підлягають бронюванню, оформлення документів з питань бронювання, порядок зберігання та видачі (анулювання) посвідчень про відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, наявність звітної документації з питань бронювання військовозобов'язаних, наявність додатка 5 до Податкового розрахунку «Відомості про трудові відносини осіб та період проходження військової служби», передбаченого Порядком №4.

 

18. Організація та результати усунення недоліків, виявлених під час проведення попередніх перевірок стану військового обліку.

 

Штрафи за порушення військового обліку та законодавства з питань мобілізації

 

 

Списки військовозобов’язаних в Excel

 

Наш експерт Павло Дживак у відео розповів та показав, як вести списки військовозобов’язаних за допомогою таблиці Excel:

 


Завантажуйте Шаблон списку військового обліку та відомості в Excel

Висновки:

 

  1. Звіряння відбувається відповідно до графіка звіряння, затвердженого розпорядженням голови відповідної районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, міського голови.
  2. Підприємства (установи, організації) повинні не рідше одного разу на рік проводити звіряння даних Списків з обліковими документами відповідних ТЦК та СП, в яких вони перебувають на військовому обліку (п. 34 Порядку №1487).
  3. Під час звіряння безпосередньо в ТЦК та СП слід мати копії військово-облікових документів працівників.
  4. У разі необхідності надання для звіряння оригіналів військово-облікових документів особа, яка відповідає за військовий облік на підприємстві, може отримати від працівника військово-обліковий документ під розписку (п. 34 Порядку №1487).

 

Джерело: 7eminar