👆 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь🕵️:
Відповідно до п. 8 частини першої ст. 1 Закону України від 18.06.2024 №3817-IX «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюнової сировини, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» (далі Закон №3817):
Вино столове – алкогольний напій, вироблений шляхом повного чи неповного збродження сусла або розчавлених ягід. Залежно від вмісту цукрів столове вино поділяється на сухе, напівсухе, напівсолодке.
За роз'ясненням податківців:
Згідно зі ст. 6 Закону України від 16.06.2005 №2662-IV «Про виноград та виноградне вино» не допускається випуск столових вин із вмістом спирту нижче 9 відсотків об’ємних, сортових – 9,5 і марочних – 10 відсотків об’ємних одиниць. Додавання спирту етилового або спиртованих виноматеріалів чи сусла (містеля) до вин столових не допускається.
Відповідно до частини першої ст. 62 Закону №3817 маркування алкогольних напоїв (крім товарів (продукції), зазначених у статті 63 цього Закону), які реалізуються в Україні, здійснюється відповідно до Закону України від 06.12.2018 №2639-VIII «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» з урахуванням особливостей, встановлених Законом №3817, та має містити, зокрема:
- загальну назву алкогольного напою або офіційну назву спиртного напою, власну назву товару (продукції);
- вміст спирту (% об. спирту етилового).
Крім того, розлив виноробної продукції здійснюється виключно у тару, передбачену ст. 3 Закону №3817.
З урахуванням вказаного, визначити приналежність виноробної продукції до столових вин можна за інформацією, вказаною на етикетці.
Закон №3817 визначає столове вино як напій, вироблений шляхом збродження сусла або розчавлених ягід. Сікера ж виробляється з меду та фруктових/ягідних соків, що не відповідає цьому визначенню.
Сікер, медове вино, фруктові зброджені напої – не підпадають під категорію «столове вино», навіть якщо вироблені природним збродженням і без спирту. Оскільки сікера є алкогольним напоєм, її роздрібна торгівля підлягає ліцензуванню.
👌 Сервіс «Особистий Консультант» – це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання. Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал», «Преміум».
Джерело: 7еminar
Читайте більше:
Ліцензії на підакцизні товари та їх вартість у 2025 році
Ліцензія під загрозою: мінімальні вимоги по доходах і зарплаті
Декларація з акцизного податку: інструкція із заповнення за новою формою
Закон №4536: підвищувати зарплату усім чи лише продавцям підакцизних товарів
Місячний Податковий розрахунок з ПДФО, ЄСВ та військового збору: як заповнити
Як перевірити сплату за ліцензію та дату припинення її дії в Електронному кабінеті