Чи відноситься сікер до столових вин, які не потребують ліцензії

ФОП здійснює продаж сікера (або cīkera) – це алкогольний напій, виготовлений шляхом зброджування меду та натуральних фруктових чи ягідних соків, без додавання цукру та спирту. Чи може відноситися даний напій до столових вин, що не потребують ліцензії? Код УКТЗЕД даного напою 2206008900 та 2206005900


👆 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь🕵️:


Відповідно до п. 8 частини першої ст. 1 Закону України від 18.06.2024 №3817-IX «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюнової сировини, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» (далі Закон №3817):

Вино столове – алкогольний напій, вироблений шляхом повного чи неповного збродження сусла або розчавлених ягід. Залежно від вмісту цукрів столове вино поділяється на сухе, напівсухе, напівсолодке.

За роз'ясненням податківців:


Згідно зі ст. 6 Закону України від 16.06.2005 №2662-IV «Про виноград та виноградне вино» не допускається випуск столових вин із вмістом спирту нижче 9 відсотків об’ємних, сортових – 9,5 і марочних – 10 відсотків об’ємних одиниць. Додавання спирту етилового або спиртованих виноматеріалів чи сусла (містеля) до вин столових не допускається.


Відповідно до частини першої ст. 62 Закону №3817 маркування алкогольних напоїв (крім товарів (продукції), зазначених у статті 63 цього Закону), які реалізуються в Україні, здійснюється відповідно до Закону України від 06.12.2018 №2639-VIII «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» з урахуванням особливостей, встановлених Законом №3817, та має містити, зокрема:


  1. загальну назву алкогольного напою або офіційну назву спиртного напою, власну назву товару (продукції);
  2. вміст спирту (% об. спирту етилового).


Крім того, розлив виноробної продукції здійснюється виключно у тару, передбачену ст. 3 Закону №3817.


З урахуванням вказаного, визначити приналежність виноробної продукції до столових вин можна за інформацією, вказаною на етикетці.


Закон №3817 визначає столове вино як напій, вироблений шляхом збродження сусла або розчавлених ягід. Сікера ж виробляється з меду та фруктових/ягідних соків, що не відповідає цьому визначенню.


Сікер, медове вино, фруктові зброджені напої – не підпадають під категорію «столове вино», навіть якщо вироблені природним збродженням і без спирту. Оскільки сікера є алкогольним напоєм, її роздрібна торгівля підлягає ліцензуванню.


👌 Сервіс «Особистий Консультант» – це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання. Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал», «Преміум».


Джерело: 7еminar


Читайте більше:


Ліцензії на підакцизні товари та їх вартість у 2025 році

Ліцензія під загрозою: мінімальні вимоги по доходах і зарплаті

Декларація з акцизного податку: інструкція із заповнення за новою формою

Закон №4536: підвищувати зарплату усім чи лише продавцям підакцизних товарів

Місячний Податковий розрахунок з ПДФО, ЄСВ та військового збору: як заповнити

Як перевірити сплату за ліцензію та дату припинення її дії в Електронному кабінеті

Отримуйте щодня свіжі новини та корисні подарунки 🎁👇