Відповідальність ФОП за незаконне працевлаштування

Суди попередніх інстанцій вважали, що для ФОП, які є платниками єдиного податку першої – третьої груп, порушення передбачає санкцію у вигляді попередження. Проте Верховний Суд зазначив, що це правило не стосується позивачки, яка перебуває на загальній системі оподаткування. Тому рішення про накладення штрафу в розмірі 60 000 грн визнано обґрунтованим

Державна податкова служба провела фактичну перевірку господарської діяльності фізичної особи – підприємця. За результатами перевірки було складено акт, який надіслано до Державної служби з питань праці. Після розгляду акта фактичної перевірки Держпраці прийняла постанову про накладення штрафу на фізичну особу – підприємця.

Штраф було накладено за порушення законодавства про працю, зокрема за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору. Сума штрафу становить 60 000,00 грн

Фізична особа – підприємець подала позовну заяву до суду у зв'язку з не погодженням з постановою Держпраці про накладення штрафу.


Задовольняючи позов, суди попередніх інстанцій вважали, що відповідно до норм абз. 2 ч. 2 ст. 265 КЗпП за вчинення такого правопорушення фізичні особи – підприємці, які є платниками єдиного податку першої – третьої груп, несуть відповідальність у вигляді попередження, а не штрафу, як це мало місце у спірних правовідносинах.


Однак Верховний Суд вважає цей висновок таким, що не відповідає фактичним обставинам справи та ґрунтується на помилковому застосуванні норм абз. 2 ч. 2 ст. 265 КЗпП, які передбачають санкцію у вигляді попередження за вчинені у спірних відносинах порушення законодавства про працю лише для фізичних осіб – підприємців, які використовують найману працю та є платниками єдиного податку першої – третьої груп, тоді як за змістом наявних у справі матеріалів позивачка – ФОП до таких суб’єктів не належить, вона перебуває на загальній системі оподаткування і не є платником єдиного податку будь-якої з його груп.


Джерело: постанова Верховного Суду від 18.09.2024 у справі № 240/7766/23