
👆 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь🕵️:
ФОП повинен дотримуватися певних вимог, зокрема:
- мати обладнання для: подрібнення, пресування, відстоювання та бродіння сусла, для зберігання і витримки виноматеріалів та розливу вин у споживчу тару, а також для санітарної обробки обладнання та інвентарю;
- раз на рік подавати спеціальну звітність про обсяги виробництва та обігу алкогольної продукції;
- укласти угоду з лабораторією для перевірки якості та безпечності вин (не обов’язково утримувати власну лабораторію — можна співпрацювати з уже існуючими);
- подати декларацію відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства та зареєструвати потужності оператора ринку харчових продуктів.
Ви повинні документально підтвердити, що у вас є де вирощувати сировину, наприклад виноград.
- Договір оренди або акт на право власності на земельну ділянку. У цільовому призначенні землі має бути вказано «для садівництва» або «для ведення товарного сільськогосподарського виробництва» (з уточненням про виноградники).
- Витяг з Державного реєстру речових прав, де зафіксовано вашу ділянку.
- Виноградарський паспорт. Згідно з законодавством України, виноградники мають бути зареєстровані. Виноградарський паспорт господарства – це основний документ, де вказано площу насаджень, сорти винограду, рік посадки, схему посадки тощо.
- Реєстрація у Державному реєстрі виноградників (зараз цей процес цифровізується через Мінагрополітики). Якщо ваш виноградник там є, це автоматично знімає більшість питань контролюючих органів.
Джерело: 7еminar
Шаблони та зразки документів:
Читайте більше:
Звіт за формою №1-ВП: інструкція з подання
Податкові, акцизні та інші новації: що змінює Закон №4689
Зберігання столових вин: коли обов’язкове внесення до Єдиного реєстру
Чи має право ФОП 2 групи ЄП продавати столове вино без ліцензії та акцизу



















