Чи буде відповідальність за неприйняття платіжних карток

Торговці не несуть відповідальності за невиконання вимог щодо забезпечення безготівкових розрахунків у разі аварійного відключення електроенергії чи інтернету, якщо це підтверджено належними доказами

Чи передбачена відповідальність до торговців, які не можуть забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (послуги), у зв’язку з форс-мажорними обставинами (відключення електроенергії)?

Торговці не нестимуть відповідальності за недотримання установлених законодавством вимог щодо забезпечення можливості розрахунків за товари (послуги) з використанням електронних платіжних засобів у зв’язку з аварійним відключення електроенергії та відключенням мережі інтернет, за умови підтвердження такого факту належними доказами.


Водночас фізичні особи підприємці та посадові особи юридичних осіб будуть нести адміністративну відповідальність, встановлену ст. 163 прим. 15 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП) за зазначене порушення у разі неможливості підтвердження, що такі порушення вчинені внаслідок обставин непереборної сили (форс-мажору).


Зокрема, порушення порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги), у тому числі перевищення граничних сум розрахунків готівкою, недотримання установлених законодавством вимог щодо забезпечення можливості розрахунків за товари (послуги) з використанням електронних платіжних засобів – тягне за собою накладення штрафу на фізичну особу - підприємця, посадових осіб юридичної особи від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1700 грн до 3400 грн).


За повторне порушення вчинене протягом року порушнику загрожує штраф від п’ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 8500 грн до 17000 грн).


Зверніть увагу: відповідно до п.п. 112.8.9 Податкового кодексу України, у разі виникнення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили), як надзвичайних та невідворотних подій, які об’єктивно унеможливлюють виконання обов’язків, передбачених умовами договору (контракту, угоди тощо), згідно із законодавчими та іншими нормативними актами, умови щодо настання відповідальності не виникають. Обов’язок доведення існування таких форс-мажорних обставин покладається на платника податків.


Джерело: ЗІР Категорія 109.18