Як відображати у 4ДФ стягнення аліментів коли стягувач дружина, а кошти направляють у виконавчу службу

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь🕵️

Отримали на працівника постанову про стягнення аліментів. Стягувач дружина, але кошти направляємо на виконавчу службу згідно постанови. Як правильно відображати у 4ДФ?

Згідно з Довідником ознак доходів фізичних осіб (Додаток 2 до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затвердженого наказом Мінфіну від 13.01.2015 №4) для відображення у додатку 4ДФ Податкового розрахунку аліментів призначена ознака 140.


РНОКПП зазначають тієї особи, яка отримує аліменти (дружини):


  1. суму аліментів відображають у гр. 3 та 3а додатку 4ДФ Податкового розрахунку (роз’яснення ЗІР, категорія 103.25).


На суму аліментів не зменшується зарплата працівника, з якого вони утримуються, адже нарахований дохід за ознакою 101 відповідає сумі нарахованої заробітної плати без вирахування податків та обов’язкових утримань. Тобто у гр. 3 та 3а по працівнику-платнику аліментів вказується вся сума нарахованої йому зарплати за місяць.


👌 Сервіс «Особистий Консультант» – це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання. Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал» або «Преміум».


Джерело: 7еminar