Систему е-Акциз розроблятиме компанія ELEKS

Фонд Східна Європа провів тендер на розробку системи електронного обігу алкогольних напоїв та тютюнових виробів – еАкциз. Переможцем стала міжнародна IT–компанія ELEKS, що спеціалізується на розробці програмного забезпечення та має великий досвід у цифровій трансформації державного сектору

Впевнено крокуємо до створення прозорого ринку алкоголю та тютюну в Україні. Фонд Східна Європа провів тендер на розробку електронної системи обігу алкогольних напоїв та тютюнових виробів еАкциз. У конкурсі взяли участь десятки українських та міжнародних ІТ-компаній. Переможець тендера – компанія ELEKS!


Це міжнародна IT-компанія з понад 2000 фахівців, яка має великий досвід у розробці програмного забезпечення та консалтингу. Штаб-квартира розташована в Таллінні, Естонія, а офіси – у 20 країнах світу. ELEKS вже реалізувала десятки проєктів, сприяючи цифровій трансформації державного сектору.


Що таке е-Акциз?


Це революційне рішення, яке замінить традиційні паперові акцизні марки на електронні з унікальними Datamatrix-кодами. Завдяки цьому споживачі зможуть перевіряти справжність товарів, а контролюючі органи – моніторити кожну одиницю продукції на всіх етапах переміщення.


Впровадження е-Акцизу дозволить зменшити частку нелегальних товарів і збільшити надходження до бюджету. Тестування системи розпочнеться в березні 2025 року, а офіційний запуск заплановано на 2026 рік.


Про переваги е-Акцизу для бізнесу, держави та суспільства дізнавайтеся на сайті проєкту


Джерело: Мінцифра