НБУ планує у 2025 році відкарбувати 20 мільйонів монет «Шаг»

Ідея перейменувати українську розмінну монету з «копійка» на «шаг», яку ініціював НБУ вже підкріплена відповідними законопроєктами. НБУ просить Голову ВРУ Стефанчука ініціювати внесення розроблених НБУ законопроєктів на розгляд парламенту. Вже у 2025 році НБУ планує карбувати 20 мільйонів монет, і рішення про їх назву зараз залежить від підтримки парламенту

Національний банк України (далі – НБУ) звернувся до Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука з проханням підтримати ініціативу НБУ з відновлення історичної справедливості у сфері грошового обігу та зміни назви української розмінної монети з «копійка» на питомо українську – «шаг».


НБУ оголосив про цю державницьку ініціативу після ґрунтовної роботи з дослідження національних традиції та історії грошового обігу України. Як наслідок, разом із визнаними фахівцями в галузях історії, нумізматики, банківництва, мистецтвознавства, археології та мовознавства ми дійшли беззаперечного висновку, що така назва розмінної монети, як «копійка» є чужорідною для нашої країни та фактично – символом російської окупації України принаймні впродовж останніх трьох століть. Водночас звернення до питомо української назви «шаг» дасть змогу відродити національні традиції в номінації грошей.


НБУ розробив проєкт комплексних законодавчих пропозицій, спрямованих на зміну назви розмінної монети «шаг» замість «копійка». Для її реалізації потрібно унести зміни до низки законодавчих актів України, зокрема до Законів України «Про Національний банк України», «Про ринки капіталу та організовані товарні ринки», «Про пенсійне забезпечення», а також окремим законопроєктом – до Податкового кодексу України (далі – законопроєкти).


А отже, НБУ звертається до Руслана Стефанчука з проханням ініціювати внесення розроблених НБУ законопроєктів на розгляд парламенту.


До речі, НБУ планує у 2025 році відкарбувати 20 мільйонів монет. І лише від нас з вами зараз залежить, чи будуть це радянські копійки, чи наші українські ШАГИ!


Джерело: лист НБУ від 09.10.2024 №50–0013/76753