Податківці повідомляють, що відповідно до пункту 8 частини першої ст.1 Закону України від 18.06.2024 №3817-IX «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюнової сировини, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» (далі – Закон №3817) вино столове – алкогольний напій, вироблений шляхом повного чи неповного збродження сусла або розчавлених ягід. Залежно від вмісту цукрів столове вино поділяється на сухе, напівсухе, напівсолодке.
Згідно з ст. 6 Закону України від 16.06.2005 №2662–IV «Про виноград та виноградне вино» не допускається випуск столових вин із вмістом спирту нижче 9 відсотків об’ємних, сортових – 9,5 і марочних – 10 відсотків об’ємних одиниць. Додавання спирту етилового або спиртованих виноматеріалів чи сусла (містеля) до вин столових не допускається.
Відповідно до частини першої ст. 62 Закону №3817, маркування алкогольних напоїв (крім товарів (продукції), зазначених у ст. 63 цього Закону), які реалізуються в Україні, здійснюється відповідно до Закону України від 06.12.2018 №2639-VIII «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» з урахуванням особливостей, встановлених цим Законом, та має містити, зокрема:
- загальну назву алкогольного напою або офіційну назву спиртного напою, власну назву товару (продукції);
- вміст спирту (% об. спирту етилового).
Крім того, розлив виноробної продукції здійснюється виключно у тару, передбачену ст. 3 Закону №3817.
З урахуванням вказаного, визначити приналежність виноробної продукції до столових вин можна за інформацією, вказаною на етикетці.
Джерело: ЗІР, Категорія: 113.04