Чи може ФОП на ЄП 2 обслуговувати корпоративи юридичних осіб

ФОП - платник єдиного податку другої групи, що здійснює діяльність у сфері ресторанного господарства, має право приймати замовлення від юридичних осіб та ФОП, що перебувають на загальній системі оподаткування, на обслуговування свят, банкетів, інших спеціальних замовлень, оскільки платник єдиного податку, під час обслуговування таких замовлень, здійснює продаж і організацію споживання продукції власного виробництва і закупних товарів

Фізична особа – підприємець є платником єдиного податку другої групи та здійснює діяльність у сфері ресторанного господарства за КВЕД 56.10.


У зв’язку з чим фізична особа – підприємець запитала у податківців:

чи має право фізична особа – підприємець – платник єдиного податку другої групи приймати замовлення (надавати послугу громадського харчування) від суб’єктів господарювання (юридичних та фізичних осіб-підприємців), які перебувають на загальній системі оподаткування, на обслуговування свят, банкетів, інших спеціальних замовлень?

Податківці вказали, що правові засади застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, а також справляння єдиного податку встановлено розділом XIV Податкового кодексу України (далі – ПКУ).


Також податківці проаналізували умови перебування на єдиному податку другої групи, що передбачені пп. 2 п. 291.4 ПКУ.


Податківці вказали, що абзацом третім п. 1.3 Правил роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства, затверджених наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 24.07.2002 №219, (далі – Правила), визначено, що заклад ресторанного господарства – організаційно-структурна одиниця у сфері ресторанного господарства, яка здійснює виробничо-торговельну діяльність:

виробляє і (або) доготовляє, продає і організовує споживання продукції власного виробництва і закупних товарів, може організовувати дозвілля споживачів.

Розрахунки за продукцію й надані послуги в закладах (підприємствах) ресторанного господарства здійснюються за готівку та/або в безготівковій формі (платіжні картки, платіжні чеки тощо) із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій (електронний контрольно-касовий апарат, електронний контрольно-касовий реєстратор, комп’ютерно-касова система тощо) або зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок (п. 3.2 Правил).


Враховуючи вищенаведене, фізична особа – підприємець – платник єдиного податку другої групи, що здійснює діяльність у сфері ресторанного господарства, має право приймати замовлення від суб’єктів господарювання (юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців), які перебувають на загальній системі оподаткування, на обслуговування свят, банкетів, інших спеціальних замовлень, оскільки платник єдиного податку, під час обслуговування таких замовлень, здійснює продаж і організацію споживання продукції власного виробництва і закупних товарів.


Джерело: ІПК від 12.12.2024 №5677/ІПК/99-00-24-03-03