Новий закон про «автоцивілку» буде введено в дію із 1 січня 2025 року

Прийнятий у цьому році закон про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів запроваджує електронну форму договорів та пряме врегулювання збитків після ДТП

Які новації чекають на автовласників і страховиків, розповідає директор Департаменту методології регулювання діяльності небанківських фінансових установ НБУ Сергій Савчук.

По-перше, нарешті буде припинено практику напівлегальної торгівлі полісами за цінами нижче ринкових, що багато років спотворювала конкуренцію.


Новий Закон України від 21.05.2024 №3720-IX «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» передбачає відмову від укладання договорів у паперовій формі та зміну їх форми на електронну з укладанням через єдину централізовану базу даних. Ще раніше були внесені зміни до Закону України від 18.11.2021 №1909-IX «Про страхування», що почали діяти з початку 2024 року.

Ці два нормативно-правові акти докорінно змінюють принципи регулювання діяльності страхових посередників.

По-друге, запроваджується пряме врегулювання шкоди, що була завдана автомобілю внаслідок ДТП, та надана можливість потерпілого звернутися за страховою виплатою до свого страховика, в якого придбано поліс.


Водночас граничний строк для прийняття рішення про страхову виплату обмежується терміном у 60 днів з можливістю його продовження не більше ніж до 90 днів. У разі порушення таких строків страховик за новим законом сплачуватиме пеню за кожен день прострочення виплати.


По-третє, «автоцивілка» нарешті стане дієвим інструментом покриття збитків завдяки введенню принципу:

що страхове відшкодування має забезпечити приведення автомобіля до стану, в якому він був до ДТП, а також скасуванню обмеження максимальної суми страхового відшкодування за європротоколом та поступовому підвищенню максимальних розмірів страхового відшкодування.

До того ж у разі анулювання ліцензії страховику виплати за нього здійснюватиме МТСБУ, не чекаючи завершення судової справи про банкрутство.

«Новий закон має перетворити «автоцивілку» на ефективний інструмент для захисту від ризиків ДТП і ще на кілька кроків наблизити нашу країну до європейських стандартів життя, – підсумував Сергій Савчук. – Національний банк як регулятор страхового ринку вже завершує розроблення нормативно-правових актів, спрямованих на виконання нового закону, і оприлюднить їх для обговорення найближчим часом».

Джерело: НБУ