Підготовано нові зміни щодо сплати військового збору та для резидентів Дія Сіті. Як позбутися ризиковості платнику ПДВ, а ФОПу обрати правильний КВЕД. 🙋‍♀️ Вечірній бухгалтер від 22.10.2024

Коротко, структурно, зрозуміло розповідаємо про головні бухгалтерські новини на цей час. Радимо кращі статті та консультації дня, даємо зразки документів. І зовсім трошки професійного гумору 😉

Зміна на зміні та зміною поганяє


Ніна Южаніна повідомила, що варто чекати на чергові зміни до ПКУ в частині уточнення визначення доходу від азартних ігор, звільнення новостворених резидентів Дія Сіті від вимоги щодо мінімальної кількості найманих працівників протягом першого року, а також щодо звільнення ФОПів 1, 2 та 4 груп, мобілізованих до ЗСУ, від сплати військового збору. Деталі за посиланням.


Як позбутися ризиковості платнику ПДВ


Присвоєння ризикового статусу платнику ПДВ завдає йому неабияких незручностей. Адже насамперед це означає, що більшість податкових накладних йому блокуватимуть. Як наслідок, страждають покупці такого платника – вони не отримують податкового кредиту, і можуть взагалі відмовитися від співпраці з ним. Чому присвоюють ризиковий статус платника ПДВ і як його позбутися? Дізнайтеся у статті.


Як ФОПу правильно обрати КВЕД


Правильний вибір КВЕДу це обов'язкова умова ведення діяльності без ризиків для підприємця, особливо з урахуванням можливих санкцій податківців. У статті розглянуті правильність обрання КВЕДів для ФОП на єдиному податку, особливості видів діяльності та наслідки відсутності відповідних КВЕДів.


Нові рахунки для сплати військового збору, хто і коли сплачуватиме


Після перегляду відео Ви дізнаєтеся:


  1. Про сплату ВЗ юрособами на ЄП та мобілізованими ФОПами.
  2. Чи сплачуватимуть ВЗ підприємці, зареєстровані на ТОТ?
  3. Про суми ВЗ, що підлягає сплаті ФОП 1 та 2 групи.
  4. На які рахунки сплачуватиметься військовий збір?


Дивитися відео


Ставка ВЗ 1,5 чи 5%, пауза у бронюванні, перевірки ТЦК


Невизначеність зі ставкою військового збору, перевірки підприємств на правомірність «критичного» статусу, призупинення бронювання через Дію – все це нинішній головний біль бухгалтерів.


Тому ми додаємо до наших ефірів, все нові й нові роз’яснення. Вже 23 жовтня на безкоштовному вебінарі розберемося:


  1. як вже безболісно виплатити зарплату за жовтень на підприємствах і в бюджеті,
  2. коли ФОПу сплатити ВЗ на нові відкриті казначейські рахунки та чи зарахують переплату не на той рахунок в оплату військового збору за 4 квартал,
  3. як не втратити критичний статус і що буде із поданими на бронювання заявками до 15 листопада.


Безоплатна реєстрація


Зарплата не може бути менше МЗП


Зарплата працівника за повністю виконану норму праці не може бути нижчою за цей рівень. У разі недостатнього нарахування роботодавець зобов'язаний здійснити доплату до мінімального рівня.


Які доплати не враховують до мінзарплати, говоримо тут.


Обстеження знищеної або пошкодженої нерухомості на ТОТ не проводити


Депутати пропонують полегшити процедуру отримання компенсації за зруйновані або пошкоджені об’єкти нерухомого майна для ВПО, які перемістилися з територій, включених до переліку територій, на яких ведуться бойові дії або тимчасово окупованих рф.


Як оплачує листки непрацездатності правонаступник


Якщо страхувальник до ліквідації не оплатив листки непрацездатності працівників, то правонаступник в своєму кабінеті на вебпорталі ПФУ може сформувати запит до ПФУ на створення копії е-лікарняного, як правонаступнику. Це надасть можливість правонаступнику сформувати заяву-розрахунок та здійснити страхові виплати застрахованим особам.


🎁 Редакція знову радує подарунками!


Сьогодні ми підготували для Вас чекліст для ФОП та роботодавця «Військовий збір у жовтні 2024»


Корисне для бухгалтера


  1. Переоцінка цінних паперів: як розраховується від’ємний загальний результат не врахований у попередніх періодах
  2. За період відпустки без збереження заробітної плати лікарняні не нараховуються
  3. Що вважається надурочною роботою
  4. Підстави для скасування (припинення) податкової застави
  5. Коли роботодавець забезпечує працівників ЗІЗ
  6. Порядок заповнення заголовної частини ПН на не платника ПДВ


Вечірній Бухгалтер рекомендує ►


Обирайте передплату на Бухгалтерську Платформу №1 та отримуйте доступ до 2200+ відеоматеріалів, 5700+ зразків та шаблонів документів, а також унікального сервісу «Особистий консультант» для отримання безлімітних щоденних консультацій.


Отримати доступ


Новини підготувала


Ваша змінити б тих змінювачів Редакція