Бізнес стурбований зупинкою е-бронювання та просить продовжити чинні бронювання на період аудиту

Раптово, без жодних публічних попереджень, 20 жовтня була призупинена процедура електронного бронювання критичного персоналу через портал «Дія» та видача наказів про бронювання для паперових заявок. Рішення пов’язане з урядовим аудитом критично важливих підприємств, який триватиме щонайменше до 15 листопада

20 жовтня була раптово зупинена процедура електронного бронювання критичного персоналу компаній через портал Дія. Також, за наявною інформацією, Міністерство економіки України призупинило процес видачі наказів про бронювання для тих підприємств, які подавались через паперовий варіант процедури.


Ще раніше було прийняте протокольне урядове рішення про проведення так званого аудиту підприємств, критично важливих для економіки та життєдіяльності населення в особливий період та про призупинення видач наказів про надання статусу критично важливого підприємства щонайменше до 15 листопада цього року.


Бізнес надзвичайно стурбований поточним станом справ, зокрема відсутністю офіційної комунікації з боку органів влади. Наразі бізнес, який є основним джерелом коштів на оборону держави, не розуміє, як відбуватиметься процедура бронювання та як планувати надалі операційну діяльність.


Окрім деструктивного впливу на бізнес всередині країни, дана ситуація створює негативні сигнали для наших міжнародних партнерів, інвесторів та замовників. Раптове підняття податків для білого бізнесу, а тепер –  «перерва» у бронюванні співробітників підриває впевненість іноземних партнерів у здатності українського бізнесу виконати умови договору, що ставить під загрозу подальші замовлення та співпрацю.


Також виникають питання щодо легітимності призупинення процедури бронювання для проведення аудиту, оскільки ані профільним Законом України від 21.10.1993 №3543-ХІІ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», ані вищезгаданим рішенням уряду вона не передбачена.


Протягом доби Європейська Бізнес Асоціація отримала десятки звернень від представників бізнесу, які або уже знаходяться у процесі перебронювання, або планували подаватися на перебронювання найближчим часом.


Як можливе тимчасове рішення цієї ситуації бізнес пропонує розглянути можливість автоматично продовжити дію чинних бронювань в реєстрі «Оберіг» на 60 календарних днів для всіх критичних співробітників компаній, у яких бронювання закінчуються протягом дії цього «аудиту» -+3 доби (оскільки Дія розглядає заявки до 72 годин), тобто з 17 жовтня по 18 листопада.


Також Європейська Бізнес Асоціація сподівається на відновлення діалогу з владою щодо процесів бронювання та врахування зворотного зв’язку від бізнесу при прийнятті таких важливих рішень.


Джерело: Європейська Бізнес Асоціація