Яку ставку ВЗ застосовувати до зарплати за першу половину жовтня? Зведена компенсуюча ПН з типом причини «13». Строк чинності колдоговору. 🙋‍♀️ Вечірній бухгалтер від 17.10.2024

Коротко, структурно, зрозуміло розповідаємо про головні бухгалтерські новини на цей час. Радимо кращі статті та консультації дня, даємо зразки документів. І зовсім трошки професійного гумору 😉

Ліворуч підеш штраф знайдеш, праворуч підеш ВЗ правильно підбереш


ТОП-питання сьогодні в улюбленому для бухгалтерів сервісі «Особистий консультант»: «При виплаті заробітної плати за 1 половину жовтня утримувати військовий збір за ставкою 1,5% чи 5%?». Наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь. Побачити її можна за посиланням.


Зведена компенсуюча ПН з типом причини «13»


Наказом №400 Мінфін вніс зміни до форми податкової накладної та Порядку її заповнення, які запрацювали з 1 жовтня 2024 року. Зміни, зокрема, стосуються податкових накладних з типом причини «13». У статті розповідаємо, як заповнити таку податкову накладну, а також наводимо зразок заповнення.


Мінфін вніс зміни до НП(С)БО 27


Зміни до НП(С)БО 27 мають на меті привести стандарт до вимог МСФЗ 5. Зокрема, з метою відображення у бухобліку госпоперацій, пов’язаних з необоротними активами, утримуваними для продажу, та групою активів, що належить до вибуття в результаті операції продажу, а також припиненою діяльністю.


Як ФОП успішно пройти фактичну перевірку ДПС


Фактична перевірка проводиться без попередження і починається одразу після вручення наказу. А Ви готові до фактичної перевірки?


Після перегляду відео Ви дізнаєтеся про:


  1. Умови допуску контролерів
  2. Правила надання документів для перевірки
  3. Підписання результатів перевірки


Дивитися відео


Закон про підвищення податків стосується кожного


  1. З якої дати застосовувати зміни щодо ВЗ для ФОПів та юросіб та що саме змінилось?
  2. Яких змін щодо податку на прибуток слід очікувати та кого вони стосуватимуться?
  3. До якого рівня підвищиться мінімальне податкове зобов’язання?


Запитання, які хвилюють кожного бухгалтера.


Наш експерт готовий надати змістовні відповіді на них 18 жовтня на безкоштовному вебінарі.


Безоплатна реєстрація


Бронювання, Списки та звірка даних


Бронюванню підлягають військовозобов’язані незалежно від військового звання, віку чи спеціальності, якщо вони працюють на критично важливих підприємствах, установах, організаціях або є кінцевими бенефіціарними власниками таких підприємств. Про порядок бронювання говоримо тут. Зразки документів, графіків звіряння облікових даних з ТЦК і таблиця в Excel для ведення списків військовозобов’язаних тут.


Основний працівник може працювати за сумісництвом


Працівники, крім основного ТД, можуть додатково укладати угоди за сумісництвом. Кожен має право на працю, зокрема можливість заробляти собі на життя працею, яку він обирає або на яку погоджується, в тому числі, право укладати трудові договори за сумісництвом, окрім основного місця роботи. Водночас працівники не можуть виконувати обов'язки одночасно на основному місці роботи та за сумісництвом.


Строк чинності колдоговору


Через те що строк дії колективного договору не регулюється законодавством, сторони можуть визначати його на власний розсуд. Зміни можуть вносити за взаємною згодою сторін, причому колективний договір може передбачати спрощений порядок їх внесення. Деталі за посиланням.


🎁 Редакція знову радує подарунками!


Сьогодні ми підготували для Вас бухгалтерський порадник «ТОП-7 правил (НЕ)нарахування індексації у жовтні»


Забрати подарунок


Корисно для бухгалтера


  1. Хто є платниками податку на прибуток підприємств з числа резидентів
  2. ТОВ-загальносистемник виплачує дивіденди за 2023 рік: яку ставку військового збору утримувати
  3. Умови віднесення юрособи та ФОП до клубу «Білого Бізнесу»
  4. Розрахунок роботодавцем єдиного внеску працівнику, який працює неповний робочий день
  5. Порядок припинення підприємницької діяльності ФОП у разі смерті, визнання безвісно відсутньою або оголошення померлою
  6. Які документи підтверджують повернення заставних коштів для спрощенця


Вечірній Бухгалтер рекомендує ►


Обирайте передплату на Бухгалтерську Платформу №1 та отримуйте доступ до 2200+ відеоматеріалів, 5700+ зразків та шаблонів документів, а також унікального сервісу «Особистий консультант» для отримання безлімітних щоденних консультацій.


Отримати доступ


Новини підготувала


Ваша з їхніми змінами й до пігулок недалеко Редакція