Держпраці нагадує про норми допустимої ваги вантажів для працівників кухні

Фахівці управління Держпраці провели нараду з представниками лікувального закладу щодо безпечної організації праці та дотримання граничних норм підіймання і переміщення вантажів. Представники Держпраці роз’яснили вимоги законодавства щодо граничної ваги вантажів для жінок і чоловіків під час виконання робіт на кухні


Фахівцями Держпраці проведено нараду з представниками лікувального закладу щодо дотримання норм допустимої ваги вантажів для працівників кухні.


Посадові особи Держпраці нагадали, що робота працівників харчоблока лікувального закладу має велике значення для забезпечення якісного та безпечного харчування пацієнтів. Завдання таких працівників нерідко пов’язані з фізичним навантаженням, зокрема з перенесенням продуктів чи готових страв.


Важливим аспектом організації праці на кухні є дотримання норм щодо допустимої ваги вантажів, які працівники можуть підіймати та переносити вручну. Це питання регламентується:


  1. статтею 10 Закону України від 14.10.1992 №2694-XII «Про охорону праці»;
  2. наказом МОЗ від 10.12.1993 №241 «Про затвердження Граничних норм підіймання і переміщення важких речей жінками».


Також надали роз’яснення, що допустима маса вантажів для працівників кухні:


  1. Жінки:


  1. підіймання і переміщення вантажів постійно протягом робочої зміни – 7 кг;
  2. підіймання і переміщення вантажів при чергуванні з іншою роботою (до 2 разів на годину) – 10 кг.


При цьому, сумарна вага вантажу, який переміщується протягом кожної години робочої зміни, не повинна перевищувати:


  1. з робочої поверхні – 350 кг;
  2. з підлоги – 175 кг.

2. Чоловіки:


  1. підйом та переміщення вантажу при чергуванні з іншою роботою (до 2 разів на годину) – до 30 кг;
  2. підйом та переміщення вантажу постійно протягом робочої зміни – до 15 кг.


Враховуючи, що більшість працівників харчоблоків у лікарнях жінки, роботодавець зобов’язаний організувати роботу так, щоб уникати перевантажень. Тяжкі мішки з продуктами, каністри чи ящики повинні доставлятися у приміщення механізованими засобами (візки, ліфти, підіймачі).

Для внутрішніх переміщень рекомендується використовувати візки чи лоткові системи. Під час заходу, інспектори Держпраці наголосили, що дотримання норм допустимої ваги вантажів є складовою охорони праці.

Нагадали, що керівництво лікувального закладу повинно забезпечити працівників необхідним обладнанням та організувати процес так, щоб мінімізувати ручне підіймання важких предметів. Це дозволить запобігти професійним захворюванням, травмам та забезпечити безпечні умови праці.


Джерело: Держпраці


Читайте більше:


Служба охорони з праці: як створити на підприємстві

Як встановлюється зв’язок між хворобою і виробничими факторами

Яка відповідальність за порушення законодавства про охорону праці

Як отримати страхові виплати через нещасний випадок на виробництві

Коли нещасний випадок не розслідують за Порядком №337: важливі винятки

Матеріали на сайті https://7eminar.ua можуть містити роз’яснення державних органів та погляди зовнішніх авторів. Їхній зміст не завжди збігається з позицією редакції. Кожна публікація відображає особисту думку автора. Редакція не редагує авторські тексти і не несе відповідальності за їх зміст.

Отримуйте щодня свіжі новини та корисні подарунки 🎁👇