Рецептура та терміни придатності харчових продуктів: роз'яснення Держпродспоживслужби

Держпродспоживслужба роз'яснює, що виробники харчових продуктів можуть використовувати ДСТУ або розробляти власні рецептури (ТУ). Сертифікація харчових продуктів є необов'язковою. Споживачам рекомендується уважно вивчати інформацію про склад продукту та термін придатності, а також уникати покупок у місцях стихійної торгівлі

Чим регламентовано склад (рецептура) харчових продуктів та терміни їх реалізації?

Звернення від споживачів такого змісту періодично надходять до Держпродспоживслужби.


Варто зазначити, що виробники харчових продуктів для своїх рецептур можуть використовувати Державні стандарти України (ДСТУ). Розробка ДСТУ здійснюється профільними технічними комітетами та затверджується Національним органом стандартизації ДП «УкрНДНЦ».


Використання ДСТУ не є обов’язковим для виробників. Статтею 32 Закону України від 23.12.1997 №771/97-ВР «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» визначено, що:

сертифікація харчових продуктів необов’язкова (це не стосується процедури видачі міжнародного сертифіката для експорту).

Підприємства можуть самостійно розробляти та затверджувати власні рецептури (ТУ) та, за бажанням, затверджувати їх в УкрНДНЦ (зокрема, для підтвердження авторського права).


Тому Держпродспоживслужба просить споживачів бути:


  1. уважними при виборі харчових продуктів;
  2. уважно вивчати обов’язкову інформацію про продукт, зокрема про його склад;
  3. перевіряти термін придатності «Вжити до»;
  4. не робити закупи у місцях стихійної торгівлі.


Джерело: Держпродспоживслужба

Отримуйте щодня свіжі новини та корисні подарунки 🎁👇