Заморожені продукти давно уже стали невід’ємною частиною асортименту не тільки великих супермаркетів, але й маленьких магазинів. В замороженому вигляді продається м'ясо, риба, морепродукти, напівфабрикати, овочі, фрукти, тощо.
В Держпродспоживслужбі нагадують споживачам деякі законодавчі вимоги для маркування таких товарів.
На маркуванні заморожених продуктів обов’язково має бути вказана інформація, що передбачена ст. 6 Закону України від 06.12.2018 №2639-VIII «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» (далі – Закон).
Зверніть увагу, що частиною 6 ст. 17 Закону передбачено, що у випадку, якщо харчовий продукт вкритий крижаною глазур’ю (для заморожених продуктів) кінцевому споживачу надається інформація про загальну кількість харчового продукту (з урахуванням кількості глазурі) та кількість або відсотковий вміст крижаної глазурі у такому харчовому продукті.
Крім того, відповідно до Гігієнічних вимог до швидкозаморожених харчових продуктів, призначених для споживання людиною, затверджених наказом Мінагрополітики від 14.09.2022 №682 маркування швидкозаморожених харчових продуктів має також містити зазначену нижче інформацію:
- назва харчових продуктів повинна включати слово «швидкозаморожений»;
- період зберігання швидкозаморожених харчових продуктів кінцевим споживачем або закладом громадського харчування;
- температура зберігання та/або тип необхідного обладнання для зберігання;
- позначення, що ідентифікує партію, до якої належать швидкозаморожені харчові продукти;
- надпис: «Не заморожувати повторно після розморожування».
Джерело: Держпродспоживслужба