Звіт про збирання врожаю с/г культур за формою №37-сг (місячна): інструкція

З’ясуємо кому, в які строки та спосіб звітувати за формою №37-сг (місячна). Також підкажемо, як заповнити звіт про збирання врожаю сільськогосподарських культур і що буде за його неподання


Хто подає звіт за формою №37-сг (місячна)


Місячний звіт про збирання врожаю сільськогосподарських культур за формою №37-сг (далі – Звіт) подають юридичні особи, відокремлені підрозділи юридичних осіб, які здійснюють сільськогосподарську діяльність.


Ідеться про суб'єктів господарювання, економічна діяльність яких згідно з КВЕД відноситься до груп 01.101.6, та які мають у власності та/або користуванні 200 гектарів сільськогосподарських угідь і більше та / або більше 5 гектарів посівних площ під овочами відкритого та/або закритого ґрунту та/або баштанними культурами.

На замітку! Підприємство подає тільки ту статистичну звітність, яка зазначена в Переліку надаваних звітів в Кабінеті респондента на сайті статистики

На офіційному сайті Держстату за кодом підприємства перевірте перелік статистичних звітів, до яких юридична особа залучена до звітування в поточному періоді. Для цього зайдіть в «Кабінет респондента». 


В які строки звітувати про збирання врожаю сільськогосподарських культур за формою №37-сг


Звіт подавайте не пізніше 2-го числа місяця, наступного за звітним періодом (у липні–грудні). Цьогоріч вперше відзвітуйте за формою №37-сг до 2 липня 2025 року.


Якщо цей день припадає на вихідний або святковий день, то Звіт подайте в перший робочий день після нього.

 

Куди подавати звіт про збирання врожаю сільськогосподарських культур за формою №37-сг


Підприємства подають форму №37-сг (місячна) до територіального органу статистики за місцем здійснення діяльності (місцезнаходженням земельних ділянок).


Яка відповідальність за неподання форми № 37-сг (місячна)

 

Порушення порядку подання або використання даних державних статистичних спостережень тягне за собою відповідальність згідно зі ст. 186-3 Кодексу про адміністративні правопорушення (КпАП). 


Так, за неподання органам статистики Звіту або подання його з недостовірними даними, не в повному обсязі, не за формою, передбаченою звітно-статистичною документацією, чи із запізненням загрожує штраф:


  1. від 10 до 15 нмдг (від 170 до 255 грн);
  2. від 15 до 25 нмдг (від 255 до 425 грн)  за повторне вчинення правопорушення особою, на яку вже накладали адмінстягнення протягом року.

На замітку! Для накладення стягнення на особу, винну у неподанні Звіту, органам статистики не потрібно звертатися до суду (ст. 244-3 КпАП)

Проте під час воєнного стану, а також протягом трьох місяців після припинення чи скасування воєнного стану або стану війни, адміністративний штраф за неподання чи несвоєчасне подання не застосовуватимуть (Закон України від 03.03.2022 №2115-IX «Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни»). 


За якою формою звітувати про збирання врожаю сільськогосподарських культур


Зі звіту на 01 липня 2025 року про збирання врожаю сільськогосподарських культур звітуйте за формою, затвердженою наказом Держстату від 04.04.2024 №91


Завантажуйте бланк: 


  1. Звіт про збирання врожаю сільськогосподарських культур. Форма №37-сг (місячна)


Який порядок заповнення звіту про збирання врожаю за формою №37-сг (місячна)


Для правильного заповнення Звіту скористайтеся рекомендаціями Держстату з роз’яснення від 08.07.2021 №19.1.2.-12/7-21


Показники Звіту характеризують хід збирання врожаю сільськогосподарських культур і багаторічних насаджень зростаючим підсумком у період виконання робіт (у липнілистопаді) на землях, що перебувають у володінні та користуванні підприємства згідно з чинним законодавством, уключаючи збирання врожаю з посівів на землях, узятих у найм (оренду) в інших землекористувачів, якщо отримання земельних ділянок здійснене та оформлене договорами найму (оренди).


Зазначайте показники щодо:


  1. площі зібраної – у гектарах (з двома знаками після коми);
  2. обсягу виробництва – у центнерах (з двома знаками після коми).

Увага! За відсутності даних у відповідних рядках (графах) Звіту ставте прочерк

Заповнюйте Звіт на підставі:


  1. спеціалізованих форм первинних документів з обліку виробничих запасів у сільськогосподарських підприємствах №ВЗСГ-8, №ВЗСГ-10, затверджених наказом Мінагрополітики від 21.12.2007 № 929;
  2. спеціалізованих форм первинних документів з обліку поточних біологічних активів у сільськогосподарських підприємствах №ПБАСГ-1, №ПБАСГ-2, затверджених наказом Мінагрополітики від 21.02.2008 № 73;
  3. облікових листів трактористів-машиністів;
  4. актів на списання загиблих площ;
  5. щоденників надходження сільськогосподарської продукції;
  6. відомостей руху зерна та іншої продукції;
  7. реєстрів приймання зерна від шофера;
  8. інших первинних документів, які фіксують факти здійснення господарських операцій.

На замітку! Показники форми №37-сг містять інформацію щодо збирання врожаю с/г культур юридичними особами та їхніми відокремленими підрозділами, які здійснюють сільськогосподарську діяльність, за місцезнаходженням земельних ділянок. Якщо земельні ділянки підприємства, з яких збирали врожай, розміщені в різних адміністративно-територіальних одиницях, то показники форми характеризують площі та обсяги виробництва сільськогосподарських культур за кожною адміністративно-територіальною одиницею

За відсутності даних у Звіті зазначайте одну з причин:


  1. не здійснюється вид економічної діяльності, який спостерігається – у випадках відсутності діяльності за видом економічної діяльності, за яким слід подавати Звіт. Тобто респондент не здійснює діяльність із виробництва продукції рослинництва;
  2. одиниця припинена або перебуває в стадії припинення – у разі здійснення процедури припинення юридичної особи, що не пов’язано з реорганізацією (приєднання, злиття, поділ, перетворення), а саме: рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи; судове рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов’язане з її банкрутством; початок процесу проведення спрощеної процедури припинення юридичної особи шляхом її ліквідації; рішення державного органу про припинення юридичної особи в результаті ліквідації; унесення судового рішення про порушення провадження у справі про банкрутство юридичної особи або визнання юридичної особи банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури; державна реєстрація припинення юридичної особи, що не пов’язана з реорганізацією. Повідомлення щодо державної реєстрації припинення або процедури припинення одиниці (крім закриття структурного підрозділу) має бути підтверджено реєстраційними відомостями, наприклад, підприємство перебуває в стадії припинення діяльності та переведення всіх активів, земель на баланс іншого підприємства; підприємство ліквідоване за документами);
  3. здійснюється сезонна діяльність або економічна діяльність, пов’язана з тривалим циклом виробництва – у разі здійснення сезонної діяльності/здійснення економічної діяльності, пов’язаної з тривалим циклом виробництва (не менше року), наприклад, вирощування культур, час збирання яких на дату подання звіту не настав (наприклад, на 1 липня кукурудзи та соняшника);
  4. тимчасово призупинено економічну діяльність через економічні чинники/карантинні обмеження – у разі тимчасового призупинення економічної діяльності в цілому по одиниці через економічні чинники, карантинні обмеження;
  5. проведено чи проводиться реорганізація або передано виробничі фактори іншій одиниці – у випадках здійснення процедури припинення юридичної особи у зв’язку з реорганізацією (приєднання, злиття, поділ, перетворення) за наявності рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи в результаті реорганізації; державної реєстрації припинення юридичної особи та/або відокремленого підрозділу юридичної особи, закриття структурного підрозділу юридичної особи у зв’язку з реорганізацією; продажу/надання в оренду (повністю або частково виробничих факторів (робоча сила, обладнання, землі (зокрема, при спільному обробітку землі, суборенді) тощо) або передачі права управління виробничими факторами іншій одиниці;
  6. відсутнє явище, яке спостерігається – у разі відсутності специфічного об’єкта спостереження (наприклад, відсутність сільськогосподарських угідь; не здійснювались посіви під урожай звітного року, не збирався врожай із посівів сільськогосподарських культур під урожай звітного року тощо).


Звіт містить два розділи. Розглянемо, яку інформацію підприємство наводить у кожному з них.


Розділ 1. Збирання врожаю сільськогосподарських культур у звітному році


Графа 1. Площа зібрана, га – розміри площ:


  1. з яких фактично зібрали врожай сільськогосподарських культур, уключаючи площі збирання з основних, повторних (післяжнивних), проміжних, міжрядних (ущільнених) посівів; площі самосіву (падалиця).
  2. які списали за актами, але на них фактично зібрали врожай;
  3. на яких відбулась відповідна зміна господарського призначення посівів (на зерно, на зелений корм), тощо.

На замітку! У площі зібраній с/г культур не враховують посіви, продукцію з яких з’їли сільськогосподарські тварини під час випасу. Відповідно, з’їдену продукцію не враховують в обсягах виробництва (графі 2)

Рядки 0050, 0130, 0160, 0080, 0140, 0210, 0220, 0240, 0250. Площа зібрана зернових і зернобобових культур характеризує площі, на яких провели обмолот озимих і ярих зернових і зернобобових культур на зерно, уключаючи площі, посіви на яких спочатку призначали для кормових потреб (на сіно, зелений корм, силос, сінаж), але фактично зібрали на зерно, а також площі, які списали за актами, але фактично на них зібрали зерно.


У разі пересіву списаних за актами зернових і зернобобових культур іншою зерновою чи зернобобовою культурою та частковим відростанням попередньої культури зібрані площі та отриманий із них урожай відображайте за тією культурою, яка має перевагу.


У складі зернових і зернобобових культур ураховані пшениця озима та яра (усіх сортів і видів (м’яка, тверда, інша), а також полба та спельта), жито озиме та яре, ячмінь озимий та ярий, тритикале озима та яра, овес, просо, рис, гречка, зернобобові культури, сорго, інші зернові культури.


Натомість не враховані:


  1. площі, продукцію з яких використали на сіно, на силос, зелений корм, сінаж тощо;
  2. площі гороху, квасолі та бобів, продукцію з яких зібрали в зеленому вигляді (стручках), та площі зеленого гороху;
  3. площі овочевих сортів зеленого гороху для відтворення рослин; площі кукурудзи на силос, зелений корм, сінаж тощо.


Рядок 0110. Тут зазначайте площу, з якої кукурудзу в повній стиглості (окремо від стебел) зібрали на зерно. Посіви кукурудзи, які призначали для одержання зеленої маси, а фактично зібрали на зерно в повній стиглості, також відображайте за цим показником.

Важливо! Площу (та відповідно збір цукрової кукурудзи (її качанів)) у молочній, молочно-восковій стиглості для консервування або використання у свіжому вигляді на продовольчі потреби відображайте у складі овочевих культур (рядок 1321). Площу та врожай кукурудзи, призначеної для використання на кормові потреби (на силос, сінаж та зелений корм), – як кукурудзу кормову (рядок 2230)

Рядок 0260. Тут наводьте сумарну обмолочену площу сорго, тритикале озимого та ярого, жита ярого, гібридів, суміші колосових культур, чумизу тощо. У випадках підсіву зріджених попередніх посівів іншою культурою та неможливості здійснення з об’єктивних причин окремого обліку такі посіви (та відповідні їм обсяги виробництва) також відображайте за цим показником, наприклад, якщо зріджені посіви озимої пшениці досіяли ячменем ярим.


Рядок 0270. У цій позиції зазначайте сумарну обмолочену площу вики, гороху, квасолі, сочевиці, люпину гіркого та солодкого, нуту, серадели, пелюшки, чини, машу, вігни (горох коров’ячий), каянусу (горох голубиний), бобів кінських, а також овочевих сортів квасолі, бобів, зеленого гороху, які були зібрані на зерно.


У рядках 0410, 0490, 0500, 0520 наводьте площу зібрану сої, ріпаку озимого та кользи (ріпаку ярого), соняшнику – площу, на якій провели обмолот цих культур на зерно.


Рядок 0750 щодо буряків цукрових фабричних характеризує площу, з якої буряки викопали для продажу (здачі) на цукрові та інші заводи для промислової переробки, у т. ч. площу, призначену для годівлі худоби, але продукція з якої фактично надійшла для переробки на заводи.


При цьому показник не враховує:


  1. площу, на якій цукрові буряки тільки підкопані, але не вибрані, або вибрані, але не очищені;
  2. зібрану площу, продукція з якої призначена для годівлі худоби;
  3. зібрану площу маточних цукрових буряків і насінників.


У рядку 1321 щодо культур овочевих відкритого ґрунту показуйте площу повністю зібраних овочевих культур, уключаючи продукцію з тимчасово закритого ґрунту. Площі овочевих культур, на яких овочі збираєте частково (огірки, помідори тощо), враховуйте лише після того, як збирання продукції на них закінчили.


Зважте, що площа зібрана овочів відкритого ґрунту не включає площі маточників і насінників овочевих культур, цибулі сіянки. За часткового використання овочевих культур для відтворення рослин (на насіння) їхні площі відображайте в площі відповідної овочевої культури.


Площа зібрана культур овочевих ураховує площі під:


  1. овочами листковими та стебловими (капуста всяка, салат, кріп, щавель, шпинат, ревінь, кінза, інші салатні овочі, листя та стебла культур овочевих зелених (у т. ч. пряносмакових рослин), стебла цикорію);
  2. овочами плодовими (перець солодкий та гіркий, огірки та корнішони, помідори, баклажани, гарбузи столові, кабачки столові, патисони, кукурудза цукрова, початки якої призначені для консервування або використання у свіжому вигляді на продовольчі потреби, тощо). Площа овочів плодових не включає площу під баштанними культурами (продовольчими та кормовими);
  3. овочами цибулинними (часник та всі види цибулі (ріпчаста, шалот, порей, батун, шніт тощо) на ріпку, зелену та на сіянку);
  4. овочами бобовими зеленими (овочеві сорти гороху, квасолі), які вирощують для використання в зеленому вигляді (у стручках чи очищені). У площах овочів бобових не враховані площі під бобовими культурами, які будуть використані на зерно або для годівлі сільськогосподарських тварин;
  5. коренеплодами овочевими (буряк столовий, морква столова, хрін, петрушка коренева, селера коренева, пастернак, ріпа, редька, редиска, бруква тощо);
  6. культурами овочевими іншими, не перерахованими у вищевказаних групах.


Рядок 2180. Площа зібрана кормових буряків характеризує зібрані площі цієї культури, але без урахування зібраних площ під іншими кормовими коренеплодами (буряком цукровим кормовим, морквою, капустою кольрабі, бруквою, турнепсом та іншими коренеплодами, які вирощують для використання на годівлю сільськогосподарських тварин).


У рядку 2230 щодо площі зібраної кукурудзи кормової зазначайте площі, з яких кукурудзу зібрали на силос, зелений корм, сінаж (у домолочно-восковій, молочно-восковій та восковій стиглості).


Обсяги виробництва (валові збори) сільськогосподарських культур у графі 2 розділу 1 та графі 1 розділу 2 форми № 37-сг (місячна) характеризують загальну кількість продукції, одержану з площ, зібраних у звітному році, уключаючи валові збори культур, які фактично зібрали та оприбуткували з площ, списаних за актами, незалежно від подальшого господарського використання продукції.


Графа 2 розділу 1


Рядки 0050, 0130, 0160, 0080, 0110, 0140, 0210, 0220, 0240–0270, 0520. У цих позиціях наводьте обсяги виробництва зернових і зернобобових культур, соняшнику за початково оприбуткованою масою (фізичною масою зерна). Цей показник також уключає подрібнене зерно (у натуральному вираженні), яке утворюється під час обробки, сушіння та підготовки зерна до зберігання.

Увага! Обсяг виробництва кукурудзи на зерно наводьте без урахування маси качанів та стебел

У рядках 0410, 0490, 0500 обсяги виробництва сої, ріпаку озимого та кользи (ріпаку ярого) визначайте кількістю намолоченого та очищеного насіння.


У рядку 0750 під обсягами виробництва цукрових буряків фабричних розуміють фізичну масу коренів після очищення від землі, гички й домішок.


Рядок 1250. Тут наводьте сумарний урожай картоплі продовольчої, насіннєвої, кормової, іншої, включаючи картоплю, що одержали під час переорювання та боронування картопляного поля після основного збирання врожаю, а також картоплю, що видали в рахунок оплати праці за її збирання.


У рядку 1321 під обсягом виробництва овочевих культур відкритого ґрунту мають на увазі сумарний валовий збір культур, уключаючи продукцію часткового збору овочів (до і після масового збирання), але без урахування продукції насінників і маточників.


Рядок 1322 – сумарний валовий збір овочевих культур закритого ґрунту, уключаючи продукцію з усіх оборотів.


Розділ 2. Збирання врожаю багаторічних культур у звітному році


У цьому розділі у графі 1 зазначайте обсяги виробництва культур плодових, ягідних і винограду, які характеризуються сумарним валовим збором культивованих багаторічних культур із загальної площі насаджень (у плодоносному віці, з молодих насаджень і з розсадників, які не здані в експлуатацію). За цими показниками враховуйте продукцію з площ відокремлених садів і виноградників та з дерев і кущів, які ростуть окремо поза садом або виноградником, за винятком продукції, отриманої з дикорослих плодових дерев та ягідників.


Рядок 3200. Обсяги виробництва культур плодових визначайте сумарним валовим збором, що зібрали із зерняткових насаджень (яблуня, груша, айва тощо), кісточкових насаджень (слива, терен, вишня, черешня, абрикос, персик, нектарини, алича, ткемалі, кизил, барбарис тощо), субтропічних насаджень (інжир, гранат, хурма тощо) та насаджень горіхів (мигдаль, каштани, фундук (ліщина), фісташки, горіхи волоські, горіхи інші).


Рядок 3480. Обсяги виробництва культур ягідних відображайте сумарним валовим збором, що зібрали із насаджень суниці та полуниці, малини й ожини, смородини (чорної, білої, червоної та іншої (порічки)), аґрусу, журавлини, чорниці, брусниці, лохини, шовковиці, ківі, чорноплідної горобини, обліпихи та інших культивованих ягідників (йошти, калини, жимолості, хеномелеса, актинідії, фейхоа тощо). Цей показник також містить дані про збір ягід із міжрядних насаджень та ягід, культивованих у закритому ґрунті (включаючи продукцію з усіх оборотів).


Рядок 3770. Обсяги виробництва винограду показуйте валовим збором у свіжому вигляді винограду всіх сортів (столових, для виробництва вина та інших), але без урахування винограду сушеного (родзинки, кишмиш тощо).


Як подавати форму №37-сг (місячна)


Починаючи з 1 січня 2023 року Звіт подають винятково в електронній формі (ч. 4 ст. 10 Закону України від 16.08.2022 №2524-IX «Про офіційну статистику»).


Зробити це можна через безкоштовний сервіс для електронного звітування «Кабінет респондента» за посиланням.


Також на офіційному сайті Держстату можете ознайомитися з Переліком форм державних статистичних спостережень та фінансової звітності, які можуть подаватись респондентами в електронному вигляді у 20242025 роках. У цьому переліку наведені код шаблону та звітний період дії шаблону форми.


Для форми №37-сг (місячна) передбачений код шаблону S2703013, чинний зі звіту за червень 2025 року.


Джерело: 7eminar


Шаблони та зразки документів:


Звіт про збирання врожаю сільськогосподарських культур. Форма №37-сг (місячна)