Звіт про площі та валові збори сільськогосподарських культур, плодів, ягід і винограду ф. №29-сг (річна): інструкція

Серед статистичної звітності, яку подають підприємства, що займаються вирощуванням сільськогосподарських культур, важливе місце займає форма №29-сг (річна) «Звіт про площі та валові збори сільськогосподарських культур, плодів, ягід і винограду». Розберемо, як правильно заповнити даний звіт


Хто подає форму «Звіт про площі та валові збори сільськогосподарських культур, плодів, ягід і винограду» №29-сг (річна)


«Звіт про площі та валові збори сільськогосподарських культур, плодів, ягід і винограду у 20__ році» за формою №29-сг (річна) (далі – форма №29-сг) подають юридичні особи, відокремлені підрозділи юридичних осіб, які здійснюють сільськогосподарську діяльність, за місцезнаходженням земельних ділянок.

Зверніть увагу! Якщо земельні ділянки підприємства, з яких збирався врожай, розміщені в різних адміністративно-територіальних одиницях, то показники форми характеризують площі та обсяги виробництва сільськогосподарських культур за кожною адміністративно-територіальною одиницею

Строки подання форми № 29-сг


Звіт за формою №29-сг подається не пізніше 10 січня року, наступного за звітним.


Куди подавати форму № 29-сг


Форму №29-сг подають до територіальних органів Держстату.


Відповідальність за порушення порядку подання форми №29-сг


За неподання органам державної статистики форми №29-сг або подання її з недостовірними даними, не в повному обсязі, не за формою, передбаченою звітно-статистичною документацією, чи із запізненням, передбачено адмінвідповідальність ст. 186-3 КпАП. Розмір штрафу для посадових осіб та громадян – суб’єктів підприємницької діяльності становить від 10 до 15 нмдг (170-255 грн).

Зверніть увагу! На офіційному сайті Держстату зазначено, що у період дії воєнного часу, а також протягом трьох місяців після його завершення, не застосовується адміністративна відповідальність за неподання чи несвоєчасне подання звітності

Форма звіту № 29-сг


Починаючи зі звіту за 2024 рік потрібно подавати дані по підсумках збору врожаю с/г культур, плодів, ягід і винограду за формою, яка затверджена наказом Держстату від 04.04.2024 №91.


Завантажуйте бланк Звіт про площі та валові збори сільськогосподарських культур, плодів, ягід і винограду / № 29-сг (річна).


Порядок заповнення форми № 29-сг


При заповненні звіту слід керуватися роз’ясненням Держстату від 10.04.2023 №19.1.2-12/3-23.


Звіт складається з адресної частини та семи розділів табличної форми поділених на підрозділи.


В адресній частині звіту зазначається:


  1. ідентифікаційний код юридичної особи (далі – підприємства);
  2. найменування підприємства;
  3. місцезнаходження (юридична адреса), адреса здійснення діяльності, щодо якої подається форма звітності (фактична адреса);
  4. код території відповідно до Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад (КАТОТТГ) за адресою здійснення діяльності, щодо якої подається форма звітності
Зверніть увагу! Код території визначається автоматично

У випадку відсутності даних у формі зазначається одна з нижченаведених причин:


  1. не здійснюється вид економічної діяльності, який спостерігається. Тобто підприємство не здійснює діяльність із виробництва продукції рослинництва;
  2. одиниця припинена або перебуває в стадії припинення. Тобто відбувається процедура припинення юридичної особи;
  3. тимчасово призупинено економічну діяльність через економічні чинники/карантинні обмеження. Тобто підприємство тимчасово призупинило економічну діяльність в цілому через економічні чинники, карантинні обмеження;
  4. проведено чи проводиться реорганізація або передано виробничі фактори іншій одиниці. Тобто відбувається процедура припинення юридичної особи у зв’язку з реорганізацією (приєднання, злиття, поділ, перетворення) за наявності рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи в результаті реорганізації; державної реєстрації припинення юридичної особи та/або відокремленого підрозділу юридичної особи, закриття структурного підрозділу юридичної особи у зв’язку з реорганізацією; продажу/надання в оренду (повністю або частково виробничих факторів (робоча сила, обладнання, землі тощо)) або передачі права управління виробничими факторами іншому підприємству;
  5. відсутнє явище, яке спостерігається, тобто відсутній специфічний об’єкт спостереження. Наприклад, відсутність сільськогосподарських угідь; не здійснювались посіви під урожай звітного року тощо.


При формуванні показників для заповнення форми №29-сг використовується інформація з таких документів первинного обліку:


  1. спеціалізованих форм первинних документів з обліку виробничих запасів у сільськогосподарських підприємствах № ВЗСГ-1, № ВЗСГ-4, № ВЗСГ-8, № ВЗСГ-10, які затверджені наказом Мінагрополітики від 21.12.2007 №929;
  2. спеціалізованих форм первинних документів з обліку довгострокових і поточних біологічних активів у сільськогосподарських підприємствах № ДБАСГ-1, № ДБАСГ-3, № ПБАСГ-1, № ПБАСГ-2, які затверджені наказом Мінагрополітики від 21.02.2008 №73 (зі змінами);
  3. облікових листів трактористів-машиністів;
  4. актів на списання загиблих площ;
  5. щоденників надходження сільськогосподарської продукції, відомостей руху зерна та іншої продукції, реєстрів приймання зерна;
  6. актів на сортування та сушку продукції рослинництва;
  7. інших первинних документів, які фіксують факти здійснення господарських операцій.


Показники звітності щодо площ посіву /збирання с/г культур і багаторічних насаджень відображаються у гектарах (із двома знаками після коми); площа закритого ґрунту – у метрах квадратних (у цілих числах); обсяги виробництва с/г культур і багаторічних насаджень – у центнерах (із двома знаками після коми); кількість садивного матеріалу та квітково-декоративних культур – у тисячах штук (із одним знаком після коми).


Розділ І Виробництво однорічних і дворічних сільськогосподарських культур


У розділі І звіту підприємство надає інформацію щодо виробництва однорічних і дворічних с/г культур за 4 підрозділами, названими за основними групами культур, а саме:


  1. виробництво культур зернових і зернобобових;
  2. виробництво культур технічних;
  3. виробництво коренеплодів і бульбоплодів, культур овочевих і баштанних продовольчих у відкритому ґрунті;
  4. виробництво культур кормових.


Найменування граф по зазначених підрозділах однакові (окрім показника «Обсяг виробництва (валовий збір)»), характеристики яких наведено нижче.


У графі А зазначаються назви с/г культур.


У графі Б зазначаються коди рядків, які відповідають назвам с/г культур. За кодами рядків відбувається сумування за показниками.


У графі 1 відображається площа посівна уточнена с/г культур під урожай звітного року на всіх землях площа, яких була фактично зайнята під посівами с/г культур навесні (площа посівів озимих культур, що збереглися, та площа ярих культур), з урахуванням посівів пізніх культур під урожай поточного року (літні посадки після подання форми № 4-сг (річна) «Звіт про посівні площі сільськогосподарських культур»), а також змін у господарському використанні посівів (перехід посівів із груп одного виробничого напряму до інших, наприклад, на зерно, зелений корм, сіно тощо).


У графі 2 відображається площа зібрана. Тобто площа всіх земель, з яких фактично було зібрано (для зернових і зернобобових, олійних культур, коріандру, насіння трав тощо - скошено та обмолочено) врожай, уключаючи площі повторних (післяжнивних), проміжних, міжрядних (ущільнених) посівів; площі, на яких буде зібрано продукцію після звітної дати; площі, які були визнані як загиблі, але на них фактично було проведено збирання врожаю; площі самосіву (падалиця).

Зверніть увагу! Площа зібрана певної с/г культури за цією формою має бути не менше аналогічного показника за формою №37-сг (місячна) «Звіт про збирання врожаю сільськогосподарських культур» (далі - форма №37-сг) на 01 грудня звітного року. Також за наявності повторних (післяжнивних), проміжних, міжрядних посівів площа зібрана (графа 2) може бути більшою площі посівної уточненої (графа 1).

У графі 3 та 4 відображаються обсяги виробництва (валові збори) с/г культур з усіх земель, тобто загальну кількість продукції, яка одержана із зібраних у звітному році площ.

Зверніть увагу! Обсяг виробництва (валовий збір) певної с/г культури за цією формою не менше аналогічного показника за формою №37-сг (місячна) на 01 грудня звітного року

Обсяги виробництва кожної із зернових і зернобобових культур характеризуються двома масами:


  1. початково оприбуткованою масою (фізична маса зерна)

та

  1. масою після доробки (залікова маса зерна).


Показник валового збору зернових і зернобобових культур у масі після доробки визначено шляхом відрахування від початково оприбуткованої ваги невикористаних відходів (втрат післязбиральної обробки: очистка від часток бур’янів та соломи, лушпайок та інших смітних домішок) і втрат при сушінні (доведення зерна до базисних кондицій). Подрібнене зерно, яке утворюється при обробці, сушінні та підготовці зерна до зберігання, ураховано у валовому зборі зерна в натуральному вираженні.


У графі 5 та графі 6 вказується площа зібрана з политих земель та обсяги виробництва (валовий збір) із политих земель відображається у разі наявності политих земель.

Графи А і Б у розділах ІІ - VI зазначені за аналогією як у розділі І

Розділ ІІ Виробництво культур багаторічних


У розділі ІІ звіту відображаються результати виробництва культур багаторічних у розрізі основних груп, таких як:


  1. культур зерняткові (сумуються показники по кодам рядків 3220 – 3250),
  2. культури кісточкові (сумуються показники по кодам рядків 3270 – 3400),
  3. культури тропічні та субтропічні (код рядка 3410),
  4. культури ягідні (сумуються показники по кодам рядків 3491 – 3631),
  5. культури ягідні на відокремленій площі (код рядка 3480),
  6. культури цитрусові (код рядка 3640),
  7. горіхи (сумуються показники по кодам рядків 3710 – 3760),
  8. виноград (сумуються показники по кодам рядків 3780, 3830, 3840),
  9. хміль (код рядка 1200),
  10. культури багаторічні інші (код рядка 3920).


У графі 1 відображається загальна площа насаджень садів, ягідників, виноградників та інших багаторічних насаджень характеризує площу, незалежно від віку насаджень, уключаючи площу нових садів, які посаджені у звітному році, з якої виокремлено площу насаджень у плодоносному віці (графі 2), незалежно від того, чи був фактично одержаний з них урожай у звітному році, чи ні.


Обсяги виробництва багаторічних культур (графа 3 та 6) характеризують загальні валові збори цих культур із насаджень у плодоносному віці, з молодих насаджень і з розсадників, які не здані в експлуатацію, уключаючи збір продукції з дерев і кущів, які ростуть окремо поза садом або виноградником, з міжрядних насаджень ягідників.


Розділ ІІІ Площа культур багаторічних, посаджених у звітному році

 

У розділі ІІІ форми №29-сг відображається площа багаторічних насаджень, посаджених у звітному році. Показники в графі 1 цього розділу мають бути меншими або дорівнювати показникам за відповідними групами в розділах І та ІІ.


Розділ IV Вирощування посадкового матеріа


У підрозділі 4.1. форми №29-сг відображаються два показники:


  1. у графі 1 - площа, з якої викопано посадковий матеріал і культури квітково-декоративні (у р. з 2662 по 2850 та р. 3020, 3050, 3060 – цей показник не заповнюється),
  2. у графі 2 – кількість одержаного посадкового матеріалу та культур квітково-декоративних.


Матеріал посадковий (рослини живі, цибулини, бульби та корені, живці та вусики; міцелій грибів) уключає живі рослини (з відкритого та закритого ґрунту) від дерев, кущів та чагарників (плодових, декоративних та інших), у тому числі від рослин, що використовують у парфумерії, фармакології тощо, посадковий матеріал (розсада, бульби, цибулини тощо), живці, підщепи, пагінці, паростки, вуса, батоги, саджанці з розсадників та маточників, які призначені для відтворення рослин та щеплення дерев, субстрат із міцелієм для вирощування грибів, а також дернину.

 

У підрозділі 4.2. відображається обсяг виробництва с/г культур у графі 1 у розрізі таких груп:


  1. квіти (код рядка 2760),
  2. гриби (код рядка 3120),
  3. культури плодові,
  4. ягідні та інші насадження багаторічні (код рядка 4030).


Розділ V Виробництво продукції рослинництва в закритому грунті


У розділі V підприємство надає інформацію щодо виробництва продукції рослинництва в закритому ґрунті.


Так, у підрозділі 5.1. у графі 1 відображається площа закритого ґрунту, яка використовувалась під усі види с/г культур, а саме площа опалюваних і неопалюваних стаціонарних теплиць, які накриті склом або плівкою, а також стаціонарних парників під склом або плівкою, утепленого ґрунту й посівів під плівкою. У графі 1 відображаються фізичні площі, які використані тільки під перший оборот.


А у підрозділі 5.2. відображається:


  1. площа зібрана закритого ґрунту (графа 1)

та

  1. обсяг виробництва у закритому ґрунті (графа 2) у розрізі основних груп с/г культур (овочеві, ягідні, гриби та трюфелі).


У графі 1 відображається площа з урахуванням другого й наступних оборотів. Якщо одна й та сама площа використовувалась два й більше разів для одержання врожаю однієї або різних культур, то така площа облікована стільки разів, скільки разів на ній було здійснено посів.


У графі 2 відображається обсяг отриманої продукції з усіх оборотів.


Розділ VI Посів озимих культур під урожай року, наступного за звітним


У розділі VI відображається посівна площа озимих культур (на зерно та зелений корм) під урожай року, наступного за звітним.


Розділ VII Проведення агротехнічних робіт під урожай року, наступного за звітним


У розділі VII підприємство надає інформацію щодо площі, на якій проведено агротехнічні роботи під урожай року, наступного за звітним.


Площі, на яких після збирання врожаю с/г культур було проведено агротехнічні роботи, характеризуються зяблевою оранкою ґрунту (код рядка 7200) та площею парів (код рядка 7300).


Як подавати форму № 29-сг


Відповідно до ст. 10 Закону України від 16.08.2022 №2524-IX «Про офіційну статистику», починаючи з 1 січня 2023 року, статистична та фінансова звітність подається виключно в електронній формі.


Олена ОНИСЬКО, керівник сервісу «Документи»