Чи може ФОП – платник ЄП ІІ або ІІІ групи здійснювати продаж вживаних авто

Фізичні особи-підприємці, які є платниками ЄП другої або третьої груп, не мають права здійснювати роздрібний продаж вживаних легкових автомобілів, кузовів до них, причепів, напівпричепів, мотоциклів та транспортних засобів, призначених для перевезення понад 10 осіб або вантажів, оскільки такі транспортні засоби відносяться до підакцизних товарів відповідно до ПКУ

Відповідно до п.п. 3 п.п. 291.5.1 Податкового кодексу україни (далі – ПКУ) не можуть бути платниками єдиного податку першої – третьої груп фізичні особи – підприємці, які здійснюють виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів та діяльності фізичних осіб, пов’язаної з роздрібним продажем пива, сидру, пері (без додання спирту) та столових вин). 


Згідно п. 215.1 ПКУ до підакцизних товарів належать, зокрема, автомобілі легкові, кузови до них, причепи та напівпричепи, мотоцикли, транспортні засоби, призначені для перевезення 10 осіб і більше, транспортні засоби для перевезення вантажів.    

Підакцизні товари (продукція) – товари за кодами згідно з УКТ ЗЕД, на які ПКУ встановлено ставки акцизного податку (п.п. 14.1.145 ПКУ).


Отже, фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку другої або третьої груп не можуть здійснювати роздрібний продаж вживаних: легкових автомобілів, кузовів до них, причепів та напівпричепів, мотоциклів, транспортних засобів, призначених для перевезення 10 осіб i більше, транспортних засобів для перевезення вантажів, оскільки ці транспортні засоби є підакцизними товарами.


Джерело: ДПС