Функції МСЕК передадуть кластерним і надкластерним лікарням

Центральну МСЕК планують ліквідувати вже до 27 жовтня. З 1 січня 2025 року МСЕК в Україні призупинять свою діяльність як окремі юридичні особи, а їхні функції перейдуть до кластерних і надкластерних лікарень. Це частина реформи, спрямованої на запровадження європейської моделі оцінки інвалідності та удосконалення медичної допомоги

Як повідомив Міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко, з 1 січня 2025 року медико-соціальні експертні комісії (МСЕК) як окремі юридичні особи призупинять свою діяльність. Їх функції буде передано кластерним і надскластерним лікарням.


Раніше Денис Шмигаль заявив про запровадження європейської моделі замість МСЕК.


Що таке кластерні і надкластерні лікарні


На початку липня 2022 року Верховна Рада ухвалила Закон України від 01.07.2022 № 2347-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення надання медичної допомоги», яким було запущено наступний етап медичної реформи – формування спроможної мережі лікарень. Кожна область стала окремим госпітальним округом, який своєю чергою поділяється на кластери. У межах одного госпітального округу лікарні розділені на надкластерні, кластерні та загальні.


Зараз у 19 областях до спроможної мережі включено 562 заклади, з яких 123 надкластрені, 157 кластерних та 282 загальні заклади.


Наприклад, Київський госпітальний округ складається з 7 кластерів: Білоцерківський, Бориспільський, Броварський, Бучанський, Вишгородський, Обухівський, Фастівський.


Центральну МСЕК планується ліквідувати до 27 жовтня.


Джерело: protocol.ua