У жовтні нарахували премію за вересень: яку ставку військового збору застосовувати

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь🕵️

У жовтні працівникам нараховано премію за вересень. Керуючись п. 2 р. ІІ Закону №4015, бухгалтер утримав із суми премії військовий збір у розмірі 1,5%. Чи потрібно утримувати військовий збір за ставкою 5%?

Сума премії за вересень після набрання чинності Законом №4015 підлягає оподаткуванню військовим збором у розмірі 5%.

 

Дійсно, у п. 2 р. ІІ Закону №4015 вказано, що доходи, нараховані за наслідками податкових періодів до набрання чинності цим Законом, оподатковуються за ставкою військового збору 1,5% незалежно від дати їх фактичної виплати (надання).


Проте якщо нарахування фонду оплати праці здійснюються за попередній період вони відображаються у фонді оплати праці того місяця, у якому були здійснені нарахування (пп. 1.6.2 розд. 1 Інструкції зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 №5).


Отже премії, які відносяться до фонду додаткової заробітної плати, підлягають оподаткуванню у тому місяці, в якому здійснені нарахування.


На підставі цього сума премії за вересень після набрання чинності Законом №4015 підлягає оподаткуванню військовим збором у розмірі 5%.


👌 Сервіс «Особистий Консультант» – це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання. Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал», або «Преміум».


Джерело: 7еminar