Бізнес озвучив актуальні потреби у пом'якшенні валютних обмежень

Бізнес запропонував НБУ розширити ліміти для погашення боргів. Голова НБУ Андрій Пишний зазначив, що лібералізація залежить від стабільності валютного ринку та підтримки ділової активності. Бізнес висловив вдячність за діалог і сподівається на подальше послаблення обмежень

8 жовтня представники Європейської Бізнес Асоціації зустрілись з керівництвом НБУ для обговорення питань валютного регулювання.


Голова Нацбанку Андрій Пишний поділився з присутніми оглядом макроекономічної ситуації, подякував бізнесу за діалог та розповів про зусилля регулятора в напрямі валютної лібералізації в рамках Стратегії пом’якшення валютних обмежень, переходу до більшої гнучкості курсу та повернення до інфляційного таргетування, прийнятої в липні 2023 року.


Бізнес подякував представникам НБУ за відкритий діалог і прийняті у 2024 році пом’якшення валютних обмежень. Також бізнес презентував актуальні потреби в напрямі валютної лібералізації за результатами спеціального опитування Асоціації. Зокрема, є потреба у розширенні чинного ліміту у розмірі 1 мільйон євро на квартал для погашення процентних платежів за зовнішніми кредитами, зважаючи на обсяги фінансових зобов’язань бізнесу. Крім того, варто переглянути вимогу здійснювати виплати процентів у найбільш віддалену дату за договором. Важливо також дозволити оплату заборгованостей по імпорту товарів, що накопичилися до 23 лютого 2022 року. Повний пакет пропозицій Асоціація відправила на розгляд регулятору 4 жовтня.


Зі свого боку Андрій Пишний зазначив що:

Динаміка валютної лібералізації прямо підпорядковується формуванню необхідних передумов та впливу здійснених і майбутніх кроків на стан валютного ринку. Він додав, що валютно-курсова політика спрямована на утримання балансу між підтримкою ділової активності та збереженням макрофінансової стабільності. Це наш спільний ресурс, який важливо зберегти

Бізнес вдячний Нацбанку за регулярний діалог і реагування на потреби у валютній лібералізації та сподівається, що пріоритетні потреби у подальшому послабленні валютних обмежень будуть взяті до уваги.


Джерело: Європейська Бізнес Асоціація