Затверджено Порядок розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплати матеріального забезпечення

Даний порядок регулює механізм перевірки обґрунтованості надання статусу безробітного та виплати матеріальної допомоги у випадку безробіття. Він базується на тісній співпраці з різними державними органами та використанні електронних реєстрів, що сприяє ефективнішій верифікації наданої інформації

Спільним наказом Мінекономіки, Мінфіну та МВС від 10.09.2024 №23492/439/620, 27-1 «Про затвердження Порядку розслідування страхових випадків та обгрунтованості виплати матеріального забезпечення» затверджено Порядок розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплати матеріального забезпечення.


Основні пункти затвердженого Порядку:


1. Сфера застосування: Порядок визначає механізм розслідування страхових випадків та перевірки виплати матеріального забезпечення на випадок безробіття для зареєстрованих безробітних.

2. Суб'єкти розслідування: Розслідування проводять філії регіональних центрів зайнятості та міські/районні центри зайнятості.

3. Процедури розслідування:


  1. Перевірка даних під час подання заяви про надання або поновлення статусу безробітного, під час перебування у статусі безробітного або після припинення реєстрації.
  2. Перевірка здійснюється на підставі інформаційного обміну з різними державними органами (Мінфін, Державна податкова служба, Пенсійний фонд, прикордонна служба та інші).


4. Основні методи:


  1. Звіряння даних з реєстрами (страхувальників, застрахованих осіб, юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців).
  2. Інформаційний обмін з Адміністрацією Державної прикордонної служби щодо перебування безробітного за кордоном.
  3. Виїзні планові та позапланові перевірки роботодавців (страхувальників).


5. Підстави для розслідування:


  1. Подання заяви про статус безробітного.
  2. Надходження інформації, що впливає на умови реєстрації безробітного або виплату матеріальної допомоги.
  3. Виявлення невідповідностей у поданих даних.


6. Документування: За результатами розслідування складається акт, який підписується відповідальними особами. У разі незгоди, можуть бути надані зауваження.

7. Співпраця з іншими органами: Обмін інформацією відбувається з Пенсійним фондом, Державною податковою службою, прикордонною службою тощо.

Цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. Станом на 07.10.2024 не опублікований.

Джерело: наказ Мінекономіки, Мінфіну та МВС від 10.09.2024 №23492/439/620, 27-1