Очистити фільтр
Вчора
Президент підписав євроінтеграційний закон «Про хміль та хмелепродукти»
Президент підписав закон, який комплексно врегульовує галузь хмелю та хмелепродуктів в Україні, орієнтуючись на стандарти ЄС. Документ передбачає нові вимоги до вирощування, сертифікації, переробки, маркування та контролю, включно з реєстрацією сертифікаційних центрів та встановленням чіткого порядку їх перевірки
11 квітня
Правила первинного виробництва: інфографіка з роз’ясненням для операторів ринку
Первинне виробництво харчових продуктів має окремі вимоги в рамках чинного харчового законодавства України. Оператори ринку, які займаються вирощуванням рослин, утриманням тварин, виробництвом молока, риби, меду, яєць та інших продуктів бджільництва, підпадають під специфічні правила та винятки щодо державного контролю. У серії інфографік, підготовленій спільно з Мінагрополітики, роз’яснюється, які саме вимоги застосовуються до операторів первинного виробництва, а які – ні, та які види діяльності вважаються первинним виробництвом згідно із законом

19 березня
Передача запасів у виробництво, документальне оформлення та погляд ДПС, судові кейси
Виробничий процес на підприємстві має дві мети: створити продукцію, роботи, послуги для продажу, і забезпечити підприємству економічну вигоду від самого виробничого процесу. Зважаючи на ці два основні завдання підприємство в особі фінансової служби, керівництва та бухгалтерії повинно забезпечити відповідне документальне оформлення виробничого циклу

21 січня
Уряд оновив норми виробничих втрат спирту і алкогольних напоїв
Кабмін вніс зміни до постанов, які регулюють норми втрат і виходу спирту та алкогольних напоїв, відповідно до чинного законодавства у сфері спиртової продукції. Зокрема, доповнено норми втрат спирту для виробництва джину, що забезпечує актуалізацію вимог для галузі
18 листопада 2024 р.
Наказ про гігієнічні вимоги до виробництва харчових продуктів набрав чинності
В Мінагрополітики затвердили Гігієнічні вимоги до виробництва та обігу харчових продуктів тваринного походження, що постачаються в невеликих обсягах кінцевим споживачам або локальним закладам роздрібної торгівлі. Документ визначає вимоги для виробництва та обігу яєць, рибних продуктів, м'яса птиці та зайцеподібних, а також туш та м’яса диких тварин. Ці вимоги розроблені на основі законодавства ЄС та сприяють забезпеченню безпечного обігу харчових продуктів тваринного походження через встановлення чітких і прозорих норм у цій сфері
02 жовтня 2024 р.
Україна переходить на стандарти ЄС для забезпечення українців якісними ліками й боротьби з фальсифікатом
Рішення уряду про створення національної системи верифікації ліків з 2D-кодуванням зобов'язує виробників наносити засоби безпеки на упаковку ліків. Від 1 січня 2026 року маркування буде добровільним, а з 1 січня 2028 року стане обов'язковим. Це дозволить перевіряти автентичність ліків перед їх відпуском споживачам, забезпечуючи якість та безпеку
01 жовтня 2024 р.
Введено в дію Порядок проведення спеціального навчання або інструктажу щодо специфіки контролю за виробництвом та обігом тютюнової сировини та виробів
Затверджений Порядок встановлює комплексний механізм контролю за діяльністю підприємств, пов'язаних із тютюновою галуззю, через спеціальне навчання представників контролюючих органів. Це покращує рівень контролю та зменшує ризики порушень у сфері виробництва та обігу тютюнових виробів
30 вересня 2024 р.
10 вересня 2024 р.
Які виклики стоять перед підприємцями в процесі впровадження харчового законодавства
Європейський Союз допомагає Україні вдосконалити систему контролю у сфері безпечності харчових продуктів, здоров’я та благополуччя тварин. Чергова стосується особливостей вимог до для малих і ремісничих виробників. Зокрема, на що слід звернути увагу підприємцям під час впровадження харчового законодавства.
