Кінець ери офшорів: як працює антиофшорний закон

Данило Гетманцев повідомив про виявлену податковою службою схему, яка дозволила одному з українців уникнути сплати податків в Україні, зокрема під час війни. Аналіз показав, що нерезидент на Кіпрі, фактично керований з України, знецінив кредит у розмірі 150 млн дол., що надавався українським компаніям


Схема наведена у банері дала змогу нашому співвітчизнику не сплатити ані копійки податків з доходів в Україні. В тому числі у війну.


Про це повідомив у своєму тг–каналі Голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.


Аналіз звітності КІК нашого співвітчизника та фінансової звітності його ж нерезидента на Кіпрі свідчить, що у 2022 році відбуваються дивні обставини, якими цей нерезидент знецінює наданий українським пов’язаним компаніям ще 15 років тому кредит у сумі 150 млн дол. під проценти. Питання походження цих коштів не менш цікаве, але це вже інша історія…


При виплаті відсотків платник використовував пільгову ставку Конвенцій, при тому що кіпрський нерезидент – це звичайна пуста оболонка, яка керувалась з України.


Крім того, всі ці роки українські компанії, за рахунок курсових різниць та сплати відсотків по цих кредитах, є збитковими майже на 3 млрд грн.


В 2022 року нерезидент знецінює кредит до 0 (знецінює і водночас переглядає ставки по кредитах, правда трошки зменшив, але все одно дивно), і незважаючи на це, українські компанії продовжують нараховувати курсові різниці, і проценти, і у 2022, і у 2023.


«Чудова» схема щодо не сплати податків в Україні, що вартує нашому бюджету щонайменше 500 млн.грн.була виявлена і розслідувана податковою завдяки антиофшорному закону.


Це лише один приклад з багатьох, що свідчить про кінець ери офшорів. Так підсумував свій допис Данило Гетманцев.


Джерело: Данило Гетманцев