Подробиці щодо оновленого порядку блокування ПН

Кабмін вніс зміни до Порядку зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН. Основна мета змін – боротьба з нелегальним обігом зерна та особливості оподаткування ПДВ на експорт окремих видів сільськогосподарських товарів під час дії воєнного стану. Для запровадження цих змін, потрібно окреме рішення уряду щодо режиму експортного забезпечення, яке ще не прийнято

Кабінет Міністрів України постановою постановою від 18.10.2024 року №1187 вніс зміни до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого постановою КМУ від 11.12.2019 №1165 (далі – Порядок №1165).


Постанова КМУ від 18.10.2024 року №1187 офіційно опублікована у виданні «Урядовий курʼєр» 22 жовтня 2024 року. Отже, вона набере чинності з 21 листопада 2024 року. Подробиці за посиланням.


Мета прийнятих змін – щодо так званої боротьби з «чорним» зерном.


Про це повідомила член Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики, народний депутат Ніна Южаніна.


Народний депутат нагадала:

Згідно із Законом України від 09.05.2024 №3706-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей експорту окремих видів товарів у період дії воєнного стану», ним на період дії воєнного стану в Україні встановлено особливості здійснення та оподаткування ПДВ операцій з експорту окремих видів товарів (пшениця, жито, ячмінь, овес, кукурудза, соя, ріпак, соняшник, рослинні олії, макуха тощо) в рамках запровадження режиму експортного забезпечення.

Отже, для безумовної реєстрації ПН/РК повинна бути подана платником, у якого перебувають у власності/користуванні земельні ділянки сільськогосподарського призначення загальною площею не менш як 500 гектарів.

 

  1. Крім того, одночасно має бути дотриманий ряд умов, а саме для безумовної реєстрації ПН/РК, у яких відображено операції з вивезення за межі митної території України товарів, до яких застосовано режим експортного забезпечення:
  2. платник зареєстрований платником ПДВ не менше 365 днів, що передують даті прийняття податкової накладної;
  3. стосовно платника відсутнє чинне рішення про відповідність одному з критеріїв ризиковості;
  4. платник на дату прийняття ПН/РК зареєстрований на території, яка не включена до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих рф;
  5. платник податку не перебуває у стані банкрутства, ліквідації, припинення;
  6. загальна сума податкового боргу платника не перевищує розмір мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня поточного року;
  7. середньомісячна сума сплаченого ПДФО в розрахунку на одну фізичну особу за останні 12 місяців перевищує суму податку, розраховану з подвійного розміру мінімальної зарплати, середньомісячна чисельність працюючих становить не менше 3 осіб.
  8. обсяг операцій з вивезення за межі митної території України товарів, до яких застосовується режим експортного забезпечення, розраховується за формулою, передбаченою в постанові.


Також змінами до Порядку зупинення реєстрації ПН/РК передбачено, що не перевіряється на відповідність показникам, за якими визначається позитивна податкова історія платника податку, платник, ПН/РК якого складені за операціями з вивезення за межі митної території України товарів, до яких застосовується режим експортного забезпечення.

 

Якщо за результатами автоматизованого моніторингу платник відповідає хоча б одному критерію ризиковості, реєстрація такої ПН/РК зупиняється.

Пані Ніна Южаніна, звертає увагу, що для того, щоб ці норми почали працювати, Кабінет Міністрів України має прийняти окреме рішення про запровадження режиму експортного забезпечення, чого наразі не відбулося.

Джерело: Ніна Южаніна