Чи звільнений єдинник 4 групи від земподатку, якщо передав свою земельну ділянку в оренду іншому платнику

Єдиною умовою, яка надає підстави платникам єдиного податку четвертої групи для звільнення від справляння земельного податку, є використання земельної ділянки для провадження сільськогосподарської діяльності. У разі надання земельної ділянки в оренду, у платника виникає обов’язок сплачувати земельний податок на загальних підставах

Товариство є платником єдиного податку четвертої групи та власником земельної ділянки сільськогосподарського призначення (далі – Ділянка), яка передана на умовах договору оренди землі у користування іншому суб’єкту господарювання – платнику єдиного податку четвертої групи. Товариство площу Ділянки декларує у своїй податковій декларації платника єдиного податку четвертої групи.


Товариство запитало:

 чи виникає у нього обов’язок сплачувати земельний податок Ділянку?

Податківці пояснили, що згідно з ч.4 п. 297.1 Податкового кодексу України, платники єдиного податку звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності, зокрема, податку на майно в частині земельного податку за земельні ділянки, що використовуються платниками єдиного четвертої групи для ведення сільськогосподарського товаровиробництва.


Оскільки єдиною умовою, яка надає підстави платникам єдиного податку четвертої групи для звільнення від справляння земельного податку є використання Ділянок для провадження сільськогосподарської діяльності, то у разі надання Ділянки в оренду (здійснення операцій з нерухомим майном), у тому числі платнику єдиного податку четвертої групи, у Товариства виникає обов’язок сплачувати земельний податок та надавати податкову декларацію з плати за землю на загальних підставах.


Джерело: ІПК від 16.10.2024 №4851/ІПК/99-00-04-01-04