При звільненні працівника 9 жовтня утримали військовий збір за ставкою 5%: які наслідки

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь🕵️

Працівник звільнився 09.10.2024. При виплаті із заробітної плати та компенсації утримано ВЗ 5%. Виникла недоплата 388 грн. Чи потрібно також виплати середній заробіток за весь час затримки?

Так, потрібно. Якнайшвидше треба доплатити працівнику заборговану суму і середній заробіток за період прострочення повного розрахунку.

 

На даний момент чинною ставкою військового збору (ВЗ) є 1,5% згідно з підпунктом 1.3 пункту 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ. Проєкт закону №11416-д про збільшення ставки ВЗ ще не став Законом, а відповідно зміни до ПКУ ще не внесені.

 

Згідно зі ст. 116 КЗпП при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення.

 

Утримавши ВЗ за більшою ставкою, Ви не провели повний розрахунок з працівником.

 

У випадку такого порушення передбачено адміністративну та матеріальну відповідальність.

 

Адміністративна відповідно до ч. 1 ст. 41 КУпАП порушення встановлених термінів виплати заробітної плати, виплата її не в повному обсязі, а також інші порушення вимог законодавства про працю тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності та громадян суб'єктів підприємницької діяльності від 30 до 100 нмдг (510-1700 грн).


Матеріальна відповідно до ст. 265 КЗпП порушення інших вимог трудового законодавства за порушення строків виплати в межах місяця 1 МЗП (наразі 8000 грн), більше місяця 3 МЗП (наразі 24 000 грн) на підприємство.

 

Також згідно зі ст. 117 КЗпП у разі невиплати з вини роботодавця належних звільненому працівникові сум у день звільнення, при відсутності спору про їх розмір підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку, але не більш як за шість місяців.

 

Зазначені штрафи може накласти Держпраці при перевірці, а середній заробіток з 10 жовтня по день проведення доплати цих недоплачених 388 грн включно треба виплатити звільненому вже зараз.


👌 Сервіс «Особистий Консультант» – це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання. Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал»«Преміум» або «Преміум ПРО».


Джерело: 7еminar