Продаж авто та майна фізособою: що з ЄСВ

ЄСВ нараховується на доходи, отримані від трудових договорів або цивільно-правових договорів, проте дохід фізичних осіб від продажу власного рухомого та нерухомого майна не є базою для нарахування ЄСВ

Базою нарахування єдиного внеску (далі – ЄСВ) для платників, зазначених у п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону України від 08.07.2010 №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон №2464) є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України від 24.03.1995 №108/95-ВР «Про оплату праці», та сума винагороди ФО за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами (п. 1 частини 1 ст. 7 Закону №2464).


ФО, які виконують роботи (надають послуги) на підприємствах, в установах та організаціях, в інших юридичних осіб, чи у ФОП або осіб, які забезпечують себе роботою самостійно, не віднесені Законом №2464 до платників ЄСВ.


Визначення видів виплат, що відносяться до основної, додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, при нарахуванні ЄСВ передбачено Інструкцією зі статистики заробітної плати, затвердженою наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 №5 (далі – Інструкція №5).


Слід зазначити, що дохід ФО від продажу власного рухомого та нерухомого майна не віднесено до переліку видів виплат, визначених Інструкцією №5.

Отже, доходи, отримані ФО від продажу власного рухомого та нерухомого майна, не є базою нарахування ЄСВ 

Джерело: ДПС