Безпечні напої в спеку: поради споживачам

Держпродспоживслужба надає важливі поради щодо безпечного споживання прохолодних напоїв у літню спеку. Фахівці акцентують увагу на необхідності перевірки етикетки, умов зберігання та чистоти посуду

В перші літні спекотні дні значно підвищився попит на прохолодні напої. Охолоджена напої миттєво зникають з полиць магазинів:


  1. мінеральна вода;
  2. квас;
  3. лимонад;
  4. коктейлі тощо.


В спеку особливо важливо подбати про безпечність напоїв, які купуєте.


Якщо мова йде про фасований товар – варто:


  1. уважно вивчити обов’язкову інформацію на його етикетці (стаття 6 Закону України від 06.12.2018 №2639-VIII «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів»);
  2. переконатись, що напій належним чином зберігається у місці продажу – при температурі від 0 до 20 оС і не під дією прямих сонячних променів.


Ці поради стосуються і напоїв, які продаються на розлив або готуються на місці. В такому випадку, обов’язкову інформацію про продукт продавець має надати на вимогу споживача.


Варто зазначити, що посуд, в який відпускаються такі напої обов’язково має бути чистим.


Наразі набуває популярності тенденція щодо відмови від одноразового посуду, особливо пластикового. Щоб зменшити кількість побутових відходів з метою збереження чистого довкілля окремі заклади пропонують напої на розлив у тару покупця.

Держпродспоживслужба нагадує, що продавець несе повну відповідальність за дотримання гігієнічних вимог, в тому числі за належну якість і чистоту посуду, в якому відпускаються напої. І якщо чистота власного посуду споживача викликає сумніви у продавця – він має право відмовити у відпуску напоїв в цю тару.

Джерело: Держпродспоживслужба


Матеріали на тему:


Права споживача при доставці їжі: що потрібно знати кожному українцю

Реклама знижок: що має знати споживач та продавець

Важлива інформація про сире молоко: що має знати кожен продавець

Нітрати в овочах і фруктах: як убезпечити себе та родину

Отримуйте щодня свіжі новини та корисні подарунки 🎁👇