Нітрати в овочах і фруктах: як убезпечити себе та родину

В сезон свіжих овочів та фруктів, ризики перевищення нітратів у продукції зростають. Надмірне вживання таких речовин небезпечне. Держпродспоживслужба щоденно контролює ситуацію, але продавці та споживачі теж мають бути уважними

З настанням літнього сезону українці все частіше купують свіжі овочі, ягоди та фрукти. Проте, разом із користю ці продукти можуть нести й потенційні ризики – зокрема, через перевищення рівнів нітратів


Що таке нітрати?

Нітрати – це солі азотної кислоти, які природним чином містяться в ґрунті та широко застосовуються в сільському господарстві як добрива. У помірних дозах вони не є шкідливими. Але надмірна кількість нітратів у продуктах може негативно впливати на здоров’я – особливо:


  1. дітей;
  2. вагітних жінок;
  3. людей з хронічними захворюваннями.


Заступник Голови Держпродспоживслужби Володимир Кустуров підкреслює:

Безпечне харчування – насамперед запорука здоров’я. Особливо це актуально в сезон свіжих овочів та фруктів, коли ризики перевищення нітратів у продукції зростають. Надмірне вживання таких речовин небезпечне. Держпродспоживслужба щоденно контролює ситуацію, але відповідальність має бути спільною – як у виробника, так і в споживача. Ми закликаємо українців бути уважними до того, що потрапляє на їхній стіл, і завжди перевіряти, звідки походить продукція.

Як убезпечити себе від надлишку нітратів?

  1. Купуйте овочі та фрукти на офіційних ринках або в магазинах, де діє лабораторний контроль.
  2. Уникайте надто великих або неприродно яскравих плодів – це може свідчити про надлишок добрив.
  3. Ретельно мийте продукцію, особливо зелень.
  4. Видаляйте шкірку, серцевину, стебла – саме там найвищий вміст нітратів.
  5. Не споживайте овочі з ознаками псування чи гниття.
  6. Віддавайте перевагу ґрунтовій продукції, яка дозріла у природних умовах.
  7. У власному господарстві – не зловживайте мінеральними добривами та дотримуйтеся агротехнічних норм.


Нормативне регулювання

Безпечні рівні вмісту нітратів у харчових продуктах визначені державними санітарними нормами: наказ МОЗ від 13.05.2013 №368 Про затвердження Державних гігієнічних правил і норм «Регламент максимальних рівнів окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах». Перевищення цих рівнів може спричинити гострі або хронічні отруєння, особливо в дітей та осіб із підвищеною чутливістю.

Держпродспоживслужба закликає:

дбайте про своє здоров’я, обирайте безпечні продукти та не соромтеся запитувати у продавців документи про походження товару та результати лабораторного контролю.

Джерело: Держпродспоживслужба


Матеріали на тему:


Права споживача при доставці їжі: що потрібно знати кожному українцю

Реклама знижок: що має знати споживач та продавець

Важлива інформація про сире молоко: що має знати кожен продавець

Отримуйте щодня свіжі новини та корисні подарунки 🎁👇