Мале виноробство – це невеликий бізнес, який самостійно або за допомогою української сировини виготовляє натуральні алкогольні напої (вино, медові напої) без додавання спирту. Таке виробництво має мати повний технологічний цикл: від переробки плодів і винограду до розливу готового продукту в пляшки. Загальний обсяг виробництва не повинен перевищувати 10 000 декалітрів на рік (ст. 1 Закону України від 18.06.2024 №3817-ІХ «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюнової сировини, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» (далі – Закон №3817).
Обов’язкові умови:
- використання обладнання, яке не піддається корозії,
- дотримання вимог до безпечності харчових продуктів, встановлених законодавством. Щоб підтвердити це, виробник подає спеціальну декларацію до державного органу, що контролює якість харчових продуктів.
Ліцензії надаються та їх дія припиняється центральним органом виконавчої влади, що реалізує податкову політику (тобто податковою службою) – згідно зі статтею 41 Закону №3817
Що для цього потрібно зробити?
Для цього потрібно:
- зареєструватись у податкових органах,
- повідомити про місця виробництва та об’єкти оподаткування,
- подати заяву (паперову або електронну), яка заповнюється відповідно до постанови КМУ від 04.04.2025 №374,
- пройти електронну ідентифікацію через спеціальний онлайн-кабінет.
У заяві потрібно вказати:
- основну інформацію про підприємство,
- де саме буде розташоване виробництво,
- які саме напої виготовлятимуться,
- прикріпити підтвердження сплати ліцензійного збору,
- разом із заявою обов’язково додається копія декларації про відповідність обладнання вимогам законодавства.
Джерело: ДПС