Послуга доставки харчових продуктів і готових страв із закладів харчування сьогодні користується великим попитом серед українців. Іноді виникають ситуації, в яких продукт при транспортуванні пошкоджено, особливо коли доставка здійснюється не пристосованим для цього транспортом.
З огляду на те, що до Держпродспоживслужби надходять звернення від споживачів на таку тему, нагадуємо громадянам та суб’єктам господарювання - транспорт для перевезення та упаковка для харчових продуктів повинні відповідати вимогам законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів.
Законом України від 23.12.1997 №771/97-ВР «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» визначено, що оператори ринку використовують лише транспортні засоби, що відповідають таким вимогам:
- транспортні засоби та/або контейнери, що використовуються для перевезення харчових продуктів, є чистими, утримуються у належному стані, що забезпечує захист харчових продуктів від забруднення, та мають таку конструкцію, що забезпечує результативне чищення та/або дезінфекцію;
- якщо використання транспортних засобів та/або контейнерів для перевезення нехарчових продуктів може призвести до забруднення харчового продукту, для перевезення якого вони можуть потім застосовуватися, вони використовуються тільки для перевезення харчових продуктів;
- у разі одночасного використання транспортних засобів та/або контейнерів для перевезення харчових та нехарчових продуктів або у разі одночасного перевезення різних харчових продуктів забезпечується таке розділення продуктів, що унеможливлює їх забруднення. Для уникнення ризику забруднення забезпечується результативне очищення зазначених транспортних засобів та/або контейнерів перед кожним наступним завантаженням;
- перевезення рідких, гранульованих, порошкових харчових продуктів здійснюється в ємностях та/або контейнерах/танкерах, передбачених для перевезення тільки харчових продуктів. Зазначені ємності та/або контейнери/танкери чітко промарковані державною мовою, що вказує на їх використання виключно для перевезення харчових продуктів, або мають маркування «тільки для харчових продуктів»;
- харчові продукти розміщуються у транспортних засобах та/або контейнерах таким чином, щоб мінімізувати ризик їх забруднення.
В Держпродспоживслужбі закликають операторів ринку сумлінно дотримувались вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, а споживачів бути уважними та обережними.
Джерело: Держпродспоживслужба