Безпечність харчових продуктів: доставка

В Держпродспоживслужбі пояснюють, що транспорт для перевезення та упаковка для харчових продуктів повинні відповідати вимогам законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів

Послуга доставки харчових продуктів і готових страв із закладів харчування сьогодні користується великим попитом серед українців. Іноді виникають ситуації, в яких продукт при транспортуванні пошкоджено, особливо коли доставка здійснюється не пристосованим для цього транспортом.


З огляду на те, що до Держпродспоживслужби надходять звернення від споживачів на таку тему, нагадуємо громадянам та суб’єктам господарювання - транспорт для перевезення та упаковка для харчових продуктів повинні відповідати вимогам законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів.


Законом України від 23.12.1997 №771/97-ВР «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» визначено, що оператори ринку використовують лише транспортні засоби, що відповідають таким вимогам:


  1. транспортні засоби та/або контейнери, що використовуються для перевезення харчових продуктів, є чистими, утримуються у належному стані, що забезпечує захист харчових продуктів від забруднення, та мають таку конструкцію, що забезпечує результативне чищення та/або дезінфекцію;
  2. якщо використання транспортних засобів та/або контейнерів для перевезення нехарчових продуктів може призвести до забруднення харчового продукту, для перевезення якого вони можуть потім застосовуватися, вони використовуються тільки для перевезення харчових продуктів;
  3. у разі одночасного використання транспортних засобів та/або контейнерів для перевезення харчових та нехарчових продуктів або у разі одночасного перевезення різних харчових продуктів забезпечується таке розділення продуктів, що унеможливлює їх забруднення. Для уникнення ризику забруднення забезпечується результативне очищення зазначених транспортних засобів та/або контейнерів перед кожним наступним завантаженням;
  4. перевезення рідких, гранульованих, порошкових харчових продуктів здійснюється в ємностях та/або контейнерах/танкерах, передбачених для перевезення тільки харчових продуктів. Зазначені ємності та/або контейнери/танкери чітко промарковані державною мовою, що вказує на їх використання виключно для перевезення харчових продуктів, або мають маркування «тільки для харчових продуктів»;
  5. харчові продукти розміщуються у транспортних засобах та/або контейнерах таким чином, щоб мінімізувати ризик їх забруднення.


В Держпродспоживслужбі закликають операторів ринку сумлінно дотримувались вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, а споживачів бути уважними та обережними.


Джерело: Держпродспоживслужба

Отримуйте щодня свіжі новини та корисні подарунки 🎁👇

МЗП, прожитковий мінімум і ліміти: Уряд затвердив Держбюджет – 2026

Уряд зробив перший крок до формування фінансової політики наступного року – 15 вересня Кабінет Міністрів затвердив проєкт Державного бюджету України на 2026 рік. Документ Мінфіну позиціонують як збалансований і спрямований на стабільне фінансування ключових пріоритетів держави навіть в умовах воєнного часу. Серед головних показників, які безпосередньо вплинуть на доходи громадян і бізнес, – прогнозоване підвищення мінімальної заробітної плати до 8 647 грн та зростання прожиткового мінімуму. Ці зміни стануть базою для перерахунку зарплат, ЄСВ, штрафів за порушення трудового законодавства та визначення лімітів для ФОП. У цій статті ми розповімо про ключові цифри проєкту бюджету – 2026 і про те, як вони можуть позначитися на кожному з нас