Переведення годинника на зимовий час в останню неділю жовтня – на що звернути увагу бухгалтеру

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь🕵️

Чи потрібно наших працівників-охоронців попереджати про переведення годинників? Як переведення годинника на зимовий час у ніч з 26 на 27 жовтня на годину назад відобразити у Табелі обліку робочого часу?

Працівники, які працюватимуть у ніч з 26 на 27 жовтня, відпрацюють на одну годину більше. На що звернути увагу, розповідаємо далі.

 

В останню неділю жовтня ми переводимо годинникові стрілки о 4-00 на 1 годину назад. Про перехід на зимовий час вказує п. 1 постанови КМУ від 13.05.1996 №509 «Про порядок обчислення часу на території України».


Внаслідок переведення у працівника, який працюватиме в ніч з 26 на 27 жовтня 2024, збільшується кількість відпрацьованих годин.

 

Це слід врахувати під час складання Табеля обліку використання робочого часу таких працівників. У Табелі вказуємо фактичну кількість відпрацьованих годин. Звісно, окрім ситуації, коли на час переведення припадає час перерви для відпочинку та харчування. Утім із охоронниками це не пройде, адже вони постійно на робочому місці.

 

Отже, внаслідок переведення часу фактична тривалість нічної зміни охоронників буде на годину більша. Це зрештою вплине на розмір оплати праці за жовтень. У більшості випадків охоронникам установлено підсумований робочий час. Тож згадувати про надурочні години навряд чи є сенс, адже їх оплачуватимуть по завершенні облікового періоду (хіба що у вас встановлено місячний обліковий період). А ось про доплату за роботу в нічний час радимо не забувати, адже за таку додаткову годину треба виплатити доплату за роботу у нічний час.

Нагадуємо! На зимовий час у 2024 році ми, скоріше за все, переходимо востаннє, адже Рада вже прийняла відповідний законопроєкт від 09.10.2020 №4201. Утім він досі знаходиться на підписі Президента. Цей законопроєкт мав на меті врегулювати остаточний перехід цієї осені на зимовий час і скасування майбутніх переходів на літній час.

👌 Сервіс «Особистий Консультант» – це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання. Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал» або «Преміум».


Джерело: 7еminar