«Працюй або воюй». Чи запровадять економічне бронювання найближчим часом

До кінця року Уряд планує впровадити механізм «економічного бронювання» для працівників підприємств, критично важливих для економіки. Важливим критерієм для бронювання стане офіційна («біла») заробітна плата. Планується, що до списку галузей для бронювання буде внесено зміни. Ініціатива реалізує принцип «працюй або воюй», запропонований прем'єр-міністром

До кінця року Кабінет Міністрів запровадить механізм «економічного бронювання» для працівників критично важливих для економіки підприємств. Для цього не потрібно приймати додаткові закони, зміни будуть реалізовані через урядову постанову.


Про це розповів голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев повідомив в ефірі подкасту ASATrьопс.


Гетманцев підтвердив, що впровадження «економічного бронювання» має відбутися найближчим часом. Принцип «працюй або воюй», озвучений премʼєр-міністром, буде втілено найближчим часом.


Народний депутат наголосив, що це не означатиме можливість уникнути мобілізації за гроші. Одним із критеріїв для бронювання, за словами Гетманцева, стане «біла» заробітна плата, а також належність до відповідної галузі, список яких буде розширено.

Деталей Гетманцев не розкрив, оскільки це ініціатива уряду.


Данило Гетманцев сказав:

Буде реалізація Кабінетом Міністрів принципу «працюй або воюй». Те, про що говорив премʼєр-міністр. І це буде найближчим часом. Це не закони, а зміни до постанови Кабміну

Зараз можуть бути заброньовані працівники органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств та організацій у порядку, встановленому урядом. Чинна постанова КМУ № 650 від 05.06.2024 дозволяє бронювати 50% військовозобовʼязаних працівників критично важливих для функціонування економіки підприємств.


Втім, перший заступник голови комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк, провів маленьке розслідування про етапи впровадження «економічного бронювання».


Результатом його розслідування є правильна послідовність наступна щодо наступних етапів впровадження «економічного бронювання»:


  1. заява (точніше коментар) Данила, ще до Комітету на якому норму про звітність хотіли міняти під бронювання.
  2. підтвердження цього вже Мінекономіки на Комітеті.
  3. потім я так розумію всі урядовці отримали «зауваження» від Президента і на цьому поки кінець.


Ось так буде значно легше зрозуміти на якому ми етапі впровадження «економічного бронювання».


Джерело: finance.ua


P.S. від редакції: «економічного бронювання» запровадять однозначно не раніше прийняття відповідних змін до чинного законодавства і оприлюднення результатів аудиту, який розпочато за ініціативи Президента.


До 15 листопада буде працювати комісія, до складу якої увійдуть обласні (Київська міська) держадміністрації та територіальні ТЦК. Про результати проведеного аудиту Комісія має проінформує Мінекономіки.