Ведення Єдиного реєстру ПН та РК: що змінилося

24 вересня 2024 року Постановою КМУ № 1088 внесено зміни до Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних. Постанову офіційно опубліковано 25 вересня. Таким чином, зміни до Порядку №1246 почали діяти з 25 вересня 2024 року. Кого торкнуться зміни – далі в публікації


Порядок ведення ЄРПН доповнено двома новими пунктами, що стосуються: 


  1. правил щодо тривалості операційного дня для реєстрації ПН та РК під час війни;
  2. правил реєстрації ПН та РК до них щодо експорту окремих сільгосптоварів на період дії режиму експортного забезпечення. 


Тривалість операційного дня для реєстрації ПН та РК під час війни


На період до припинення або скасування воєнного стану:


  1. Операційний день для реєстрації ПН та РК, на який припадає граничний строк реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування, триває з 0 годин 00 хвилин до 24 години 00 хвилин. 
  2. Реєстрація ПН/РК, поданих для реєстрації у день, на який припадає граничний строк їх реєстрації, та надсилання квитанції здійснюється не пізніше наступного операційного дня з дня подання для реєстрації таких ПН та/або РК
Варто зазначити, що такі норми у ПКУ існують ще з 2023 року, фактично відбулось узгодження ПКУ та Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затвердженого постановою КМУ від 29.12.2010 №1246.

Реєстрація ПН/РК щодо експорту окремих сільгосптоварів на період дії режиму експортного забезпечення


На період дії режиму експортного забезпечення, запровадженого Кабінетом Міністрів України відповідно до статті 19-2 Закону України від 16.04.1997 №959-ХІІ «Про зовнішньоекономічну діяльність», реєстрація ПН, у яких відображено операцію з вивезення за межі митної території України товарів, до яких застосовано режим експортного забезпечення, та РК до них здійснюється з урахуванням таких особливостей:


  1. Реєстрація зазначених ПН та РК та надсилання квитанції здійснюватиметься протягом трьох операційних днів з дня їх подання для реєстрації. 
  2. Реєстрація зазначених ПН/РК скасовується через 30 календарних днів з дати реєстрації ПН, якщо в цей строк на товари, які в ній зазначено, не було оформлено митну декларацію. Інформацію про оформлені митні декларації ДПС надає в електронній формі Митна служба.


У такому разі до Реєстру вносяться відомості щодо ПН та РК, реєстрацію яких скасовано, а також формується квитанція в електронній формі про скасування реєстрації зазначених ПН та РК. Вона надсилатиметься платнику податків протягом операційного дня. У такій квитанції зазначаються дата та час її формування, реквізити ПН та РК, реєстрацію яких скасовано.

Фактично ці правила почнуть діяти з дати набрання чинності режиму експортного забезпечення, який має запровадити КМУ. Поки що його не запроваджено.

Джерело: 7eminar