Пенсійна реформа-2025

У 2025 році в Україні планується пенсійна реформа, яка складається із реформи солідарних пенсій, запровадження обов'язкової накопичувальної пенсії і впровадження нової формули розрахунку пенсії. Детальніше про це в публікації


Законотворча діяльність щодо проведення Пенсійної реформи 2025


У 2025 році пенсії в Україні можуть нараховувати інакше, оскільки Кабмін хоче запровадити накопичувальне пенсійне забезпечення. Правда, відповідний проєкт закону №9212 «Про накопичувальне пенсійне забезпечення» з Верховної Ради повернули на доопрацювання, але згодом Уряд вніс у нього рекомендовані правки і законопроєкт щодо пенсій все ж таки планують розглянути у найближчі місяці.


Джерела фінансування системи накопичувального пенсійного забезпечення


Законопроєкт №9212 передбачає:

обов’язкову участь у системі накопичувального пенсійного забезпечення працюючих осіб до досягнення ними 55 років та обов'язкову сплату роботодавцями пенсійних внесків на користь таких найманих працівників за ставками 1%, 1,5%, 2% від суми заробітної плати працівників, а держава буде співфінансувати такі внески на паритетних засадах за рахунок коштів державного бюджету.

При цьому, розмір ЄСВ, який сплачується роботодавцем, залишається незмінним, накопичувальний внесок включається до ЄСВ, який матиме назву «Єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та накопичувальний внесок до системи загальнообов’язкового накопичувального пенсійного забезпечення (єдиний та накопичувальний внесок)»


Складові частини пенсійного забезпечення у 2025 році


Пенсійна реформа у 2025 році буде передбачати три системи у якості складових частин пенсійного забезпечення:


  1. обов'язкову накопичувальну;
  2. добровільну накопичувальну;
  3. солідарну.


Обов'язкова накопичувальна система передбачає обов'язкові відрахування із заробітної плати працівників на свої особисті пенсійні рахунки.


Добровільна накопичувальна система дасть можливість працівникам додатково понад обов'язковий розмір направляти кошти для своєї майбутньої пенсії.


Солідарна система є основою пенсійного забезпечення. Вона функціонує в Україні за рахунок працюючого населення, де роботодавці сплачують відповідний єдиний соціальний внесок.


Наслідки проведення Пенсійної реформи 2025 


Внаслідок впровадження накопичувальної системи двох напрямків (обов'язкової і добровільної) збільшиться розмір відрахувань із заробітної плати працівника і зменшиться, відповідно сума до виплати на руки.   


Крім того, пенсійна реформа передбачає суттєву зміну розрахунку пенсії і впровадження нової формули розрахунку пенсій. Тепер вона буде розраховуватися і залежати від кількості відпрацьованих років та суми сплаченого ЄСВ. Ці показники вже будуть переводитись у відповідні бали, які далі будуть впливати на розмір відповідної пенсії.


Ідея накопичувальної пенсійної реформи начебто чудова, але може статися так, що ці інвестовані гроші, які люди будуть відраховувати і накопичувати, в один момент зникнуть. Адже ніде в законопроєкті не сказано, що держава у такому випадку відшкодує втрачені кошти. Тобто в законопроєкті немає ніяких гарантій збереження цих коштів.


Висновки


  1. У 2025 році пенсії в Україні Кабмін пропонує нараховувати інакше - запровадити накопичувальне пенсійне забезпечення.
  2. Пенсійна реформа у 2025 році буде передбачати три системи: обов'язкову накопичувальну; добровільну накопичувальну; солідарну.
  3. В законопроєкті щодо пенсійної реформи не зазначено, що держава відшкодує втрачені кошти, які накопичать українці.


Джерело: 7eminar