Як повідомляє Міністр економіки України Юлія Свириденко:
домовленості з ЄС щодо торгівлі – досягнуті. Нам вдалося зберегти обсяги експорту до ЄС на рівні 2024 року та узгодити передбачувані правила на майбутнє.
Вільна торгівля – зберігається. Більшість квот, які у 2021 році були обмеженням, тепер збільшені:
- мед до 583%
- цукор до 500%
- мʼясо птиці до 133%
- пшениця до 130%
- оброблений крохмаль, крупи, перероблені зернові до 150–500%.
У десятках категорій квоти вже відповідають або перевищують обсяги фактичного експорту. Без змін – лише 4 квоти, які майже не використовувалися.
Ключове – закладено поступову лібералізацію до 2028 року. Ці умови торгівлі закріплені на двосторонньому рівні та не можуть бути скасовані чи змінені за рішенням ЄС. Це робить торгівлю з нашими європейськими партнерами більш стабільною та передбачуваною.
Що з тими квотами, які залишаються чутливими?
Навіть у цих категоріях ми зберігаємо можливості експорту або відкриваємо нові ринки. Наприклад:
- кукурудза – експортується безмитно, квота в 1 млн тонн не обмежує 14 млн тонн фактичного експорту;
- пшениця – понад 5 млн тонн підуть на ринки Азії та Африки. ЄС надає торгове фінансування, щоб підтримати цю переорієнтацію;
- ячмінь – частина обсягів переорієнтується на Близький Схід;
- яйця – діє СОТ-квота у 115 тис. тонн, тому квота ЄС у 18 тис. тонн – це лише економія на миті (до 1,8 млн євро щороку);
- мед – економія на миті становить до 8,6 млн євро щороку.
У найбільш складних позиціях (птиця, цукор, сік) шкоду мінімізовано – завдяки:
- глобальним квотам;
- альтернативним ринкам;
- перспективі перегляду.
Юлія Свириденко підсумовує:
Для продукції з доданою вартістю ми залишаємо найбільш сприятливі умови на ринку ЄС. Це сигнал для бізнесу: саме зараз варто інвестувати у глибшу переробку й модернізацію.
Джерело: Юлія Свириденко
Матеріали на тему:
Кабмін вніс зміни до квот на експорт до ЄС: оновили додаток 6
Як отримати експортну ліцензію на агропродукцію: покрокова інструкція для бізнесу