Нове у військовому зборі: ТОП-5 фактів, які шокують!

Закон №4015 про підвищення податків, прийнятий Верховною Радою, містить багато змін не тільки для юридичних осіб і підприємців, але й для фізосіб. Про основні з них – далі в публікації

Чи будуть сплачувати ВЗ юридичні особи на ЄП 3 група?

Так, будуть сплачувати. Відповідно пп. 1.1 п.16-1 підрозділу 10 ПКУ платниками збору, серед інших, є платники єдиного податку третьої групи.

Якщо ФОП на даний час мобілізований, чи повинен він сплачувати військовий збір?

Так, повинен сплачувати. Пільг для фізичних осіб-підприємців, які мобілізовані, немає.

Чи буде сплачувати військовий збір фізична особа-підприємець, яка зареєстрована на тимчасово окупованій території ?

Так буде сплачувати. Пільги для ФОП, які зареєстровані на тимчасово окупованих територіях, або на територіях бойових дій, не були підтримані Верховною Радою під час розгляду законопроєкту №11416-д.

Яку суму військового збору сплачувати ФОПу 1 та 2 групи після набрання чинності Закону про підвищення податків 710 грн чи 800 грн і з якого періоду?

Сума військового збору залежить від МЗП, встановленої на 1 січня поточного року.


ВЗ для ФОПів-єдиноподатників, а також для юросіб-єдиноподатників 3 групи за Законом запроваджується з 1 жовтня. Для ФОПів 1, 2 та 4 груп військовий збір встановлено у розмірі 10% від розміру МЗП, встановленої законом на 1 січня поточного року.


Так як МЗП на 1 січня 2024 року складає 7100 грн, то у IV кварталі 2024 року за жовтень, листопад і грудень ВЗ доведеться сплачувати у розмірі 710 грн щомісяця. А з 1 січня 2025 року МЗП складатиме 8000 грн, тож військовий збір для ФОП 1,2 та 4 груп буде 800 грн щомісячно.

На які рахунки треба платити військовий збір ФОПам 1,2 та 4 групи за жовтень? 

Станом на зараз, Закон про підвищення податків №4015 не набрав чинності, тому у ФОП-платників єдиного податку 1, 2, 4 групи навіть не виник ще обов’язок зі сплати авансових внесків з військового збору за «себе» за жовтень 2024 року.  

Але територіальні органи ДПС вже почали оприлюднювати нові рахунки для сплати військового збору.

Таким чином, як тільки Закон набере чинності, платники податку матимуть реквізити для сплати військового збору.  


Джерело: 7eminar