Штрафні санкції за подання недостовірної інформації

За надання недостовірної інформації в повідомленні про участь у Міжнародній групі компаній штраф становить 134 200 грн (50 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи за 2023 рік). Однак, штраф не застосовується, якщо платник виправляє помилки у звітах самостійно або протягом 30 днів з моменту отримання повідомлення від податкового органу

ГУ ДПС у Вінницькій області нагадує, що контролери контрольованих іноземних компаній зобов’язані подавати повідомлення про КІК, звіти про КІК, декларації про прибуток або про майновий стан та доходи та сплачувати податки.


Звертаємо увагу, що ст. 120 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) передбачено відповідальність платників податків за неподання, несвоєчасне подання або надання недостовірної інформації у повідомленні про участь у Міжнародній групі компаній (МГК). Як приклад, відповідно до п. 120.5 ПКУ штраф за надання недостовірної інформації в повідомленні про участь у МГК становить 50 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року, зокрема, за 2023 рік – 134 200 грн (50 х 2 684 гривень).


Проте, штраф, передбачений п. 120.5 ПКУ, не застосовується, якщо платник податків подав повідомлення про участь у МГК та/або звіт у розрізі країн МГК з помилками, які не вплинули на правильність ідентифікації держави або території, резидентом якої є один або декілька учасників МГК, та/або на правильність ідентифікації кожного з учасників відповідної МГК, та/або на правильність ідентифікації юрисдикції подання звіту в розрізі країн МГК, і такий платник виправив помилки шляхом подання уточнюючого повідомлення про участь у МГК та/або звіту у розрізі країн МГК самостійно або не пізніше 30 календарних днів з дня одержання повідомлення контролюючого органу про виявлені помилки у звіті у розрізі країн МГК. 


Джерело: ДПС