Право на відстрочку від мобілізації для педагогічних працівників: умови та обмеження

Педагогічні працівники в Україні мають право на відстрочку від мобілізації, але це стосується не всіх категорій освітян і залежить від ряду умов. Зокрема, право на відстрочку мають науково-педагогічні та наукові працівники з науковим ступенем, а також викладачі у закладах передвищої, професійно-технічної та середньої освіти, якщо їх зайнятість становить не менше 0,75 ставки за основним місцем роботи

В Україні педагогічні працівники мають право на відстрочку від мобілізації. Але це не означає, що вона надається всім і освітян не можуть призвати. Зокрема, серед освітян призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають:


  1. науково-педагогічні та наукові працівники, які викладають у закладах вищої та фахової передвищої освіти і мають науковий ступінь;
  2. працівники, які викладають у закладах фахової передвищої, професійно-технічної та середньої освіти.


Втім, вони мають право на відстрочку лише в тому випадку, якщо обидві категорії працюють на 0,75 ставки.


Тобто, якщо вчитель працює на пів ставки, то його можуть мобілізувати. У комплексному «мобілізаційному» законі, який Верховна Рада ухвалила цього року пояснюється, що робота у закладі освіти повинна бути основною, а не за сумісництвом. Зайнятість повинна складати не менше 0,75 ставки.


Варто зазначити, що технічний педагогічний персонал, зокрема лаборанти, методисти та бібліотекарі, або інші спеціалісти, які працюють в закладах освіти, не можуть отримати відстрочку. Вона надається лише науковим та науково-педагогічним працівникам.


Порядок оформлення відстрочки визначається Кабміном. Перевірка підстав щодо її надання та оформлення здійснюється територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки.


Якщо педагогу, який має відстрочку, вручили повістку: що робити


У разі отримання повістки науковий, науково-педагогічний чи педагогічний працівник, який має законну підставу для звільнення від призову, має прибути до визначеного ТЦК та надати такі документи:


  1. заяву про надання відстрочки на ім'я голови ТЦК у двох примірниках, один з яких із відміткою про реєстрацію залишити собі;
  2. оригінали чи посвідчені нотаріально копії письмових доказів, що підтверджують підстави надання відстрочки, а саме:


  1. оригінал довідки з підписом керівника закладу освіти, яка містить інформацію про те, що він працює в даному закладі за основним місцем роботи, з зазначенням найменування займаної ним посади (посад) та його педнавантаженність на обійманій посаді не у годинах, а у відсотках ставки (наприклад: не «з педнавантаженням 12 годин», а «на 0,75 ставки»);
  2. посвідчена нотаріально копія документа про освіту та спеціальність;
  3. посвідчена нотаріально копія документа про отримання вченого звання та/або наукового ступеню (для наукових і науково-педагогічних працівників).


Зазначимо, що право на відстрочку, окрім педагогів, має ще низка чоловіків-громадян України у зв’язку з професійною діяльністю. До того ж її можна отримати за станом здоров’я, за сімейними обставинами чи у зв’язку з навчанням тощо.


Джерело: РБК–Україна