Відображення договору ЦПХ в Об'єднаній звітності

Як правильно заповнити Додатки 1 та 5 Податкового розрахунку при виплаті за ЦПД? Як відзвітувати щодо винагороди, якщо строк виконання роботи більше місяця, та у яких випадках необхідно донарахувати ЄСВ до мінзарплати при виплатах за ЦПД? Відповіді на на ці питання у публікації


ЦПД: заповнення Додатку 5 до Об’єднаного звіту


В певних випадках із фізичною особою може бути укладено договір цивільно-правого характеру на виконання певних робіт або надання послуг.


Укладення такого договору має свої особливості відображення в Податковому розрахунку:


1. Заповнення Додатку 5. У ньому зазначають дату початку та закінчення цивільно-правових відносин. Тут варто орієнтуватись на дати, зазначені в самому договорі.


2. При заповненні Додатка 5 в графі 7 потрібно зазначити категорію застрахованої особи «3».


3. Обов'язкове заповнення графи 6, в ній вказуємо «1» лише у разі, якщо цивільно-правовий договір було укладено із працівником підприємства. Якщо цивільно-правовий договір укладено із фізичною особою, яка не є працівником підприємства, то в графі 6 вказується «0».


4. В графі 10 зазначається дата початку цивільно-правових відносин та дата їх закінчення. Заповнюються ці графи в тому звітному періоді, на який прийшлась дата укладання цивільно-правового договору або дата його закінчення. Якщо дати початку і завершення припадають на різні місяці, але в межах одного кварталу, то у Додатку 5 на таку фізичну особу відводять два рядки, так, як це зображено на слайді.

Зверніть увагу, графи з 11 по 15 не заповнюємо, оскільки тут вносяться відомості щодо роботи в межах трудових відносин

5. У графі 16 потрібно вказати документ, підставу для початку та закінчення цивільно-правових відносин – це буде номер та дата укладеного договору.


6. У графі 17 зазначайте підставу для припинення цивільно-правових відносин, відповідну главу чи статтю Цивільного кодексу України. Так для договору підряду на виконання робіт можна вказати главу 61, а для договору для надання послуг – главу 63.


Договір ЦПХ у Додатку 1 до Об’єднаного звіту


У Додатку 1 показуємо нараховану винагороду за договором цивільно-правового характеру. І тут також є певні правила, а саме:


  1. винагороду показуємо з особливою категорією застрахованої особи – «26», її зазначаємо в графі 8 додатку 1;
  2. суму винагороди у графах 16-17;
  3. нарахований ЄСВ в графі 20;
  4. в графі 10 зазначаємо місяць, за який нараховано таку винагороду;
  5. графа 14 – кількість календарних днів цивільно-правових відносин.


Так заповнюємо Додаток 1 якщо винагорода нарахована за один місяць.


Відображена винагороди за ЦПД, якщо строк виконання роботи більше місяця


Є нюанси коли винагорода нарахована не за один місяць, а, наприклад, за декілька.

Наприклад, якщо договір цивільно-правового характеру на виконання робіт було укладено в жовтні, а акт виконаних робіт було підписано і винагорода нарахована у листопаді.

Законом України від 08.07.2010 №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» встановлено спеціальне правило:

для осіб, які отримують заробітну плату, дохід за виконану роботу (надані послуги) строк виконання яких перевищує календарний місяць, єдиний внесок нараховується на суму, що визначається шляхом ділення заробітної плати чи доходу, виплачених за результатами роботи, на кількість місяців, за які вона нарахована.

Тобто якщо винагороду виплачують одразу за два місяці, то для такої застрахованої особи в Додатку 1 за місяць, в якому вона нарахована, відводять два рядки. Суму винагороди слід поділити на два, тобто в цих рядках буде відображена однакова сума винагороди. І обов'язково у графі 9 вказують тип нарахування «1». Цей код зазначається для осіб, які якраз і отримують дохід за виконану роботу (надані послуги), строк виконання яких перевищує місяць.


Якщо строк дії договору припадає на один місяць, то ця графа не заповнюється.


У графі 10 слід вказувати місяць, за який проведено нарахування.


У графі 14 вказуємо по кожному рядку кількість календарних днів перебування у цивільно-правових відносинах, окремо по кожному місяцю дії договору цивільно-правового характеру. Тобто в жовтні, наприклад, 31 день, у листопаді – 30.


Договір ЦПХ: особливості заповнення Графи 14 Додатку 1


Якщо цивільно-правовий договір було укладено із працівником підприємства, то враховуються такі моменти:


  1. графа 14, її заповнюють тільки в одному рядку.


Тобто якщо працівнику підприємства була нарахована зарплата, а також винагорода за цивільно-правовим договором за виконання роботи чи надані послуги, то графу 14 заповнюють тільки один раз, у рядку із заробітною платою. Заповнювати її додатково у рядку із винагородою не потрібно.


Донарахування ЄСВ до мінімальної зарплати


В загальному випадку, якщо винагорода за договором цивільно-правового характеру нарахована сторонній особі, то вимогу щодо ЄСВ з мінімальної зарплати не виконують. Не потрібно виконувати це правило, якщо цивільно-правовий договір укладено навіть із зовнішнім сумісником, нараховувати ЄСВ в цьому разі на фактично нараховані суми, адже цю вимогу виконують тільки за основним місцем роботи.


Але, якщо цивільно-правовий договір укладено із працівником підприємства, для якого це місце роботи є основним, то до загальної бази нарахування ЄСВ за місяць включається як зарплата, так і сума винагороди за цивільно-правовим договором. При цьому якщо така база буде меншою за розмір мінімальної зарплати, то єдиний внесок розраховується як добуток розміру мінімальної зарплати, встановленої законом, та ставки ЄСВ 22%. Відповідно потрібно буде донарахувати ЄСВ до мінімальної зарплати та відобразити це в Додатку 1.


Заповнення Додатку 4ДФ під час виплати за ЦПД


Відомості осіб, яким виплачена винагорода цивільно-правового характеру, відображають у табличній частині додатку 4ДФ.


А саме у рядку 05 слід вказувати кількість фізичних осіб, з якими у звітному періоді було укладено договори цивільно-правового характеру і яким було нараховано доходи з ознакою 102, тобто винагороду за цивільно-правовим договором.


При цьому якщо цивільно-правовий договір оформлено із працівником підприємства, то враховуйте такого працівника і в рядку 05, і в рядку 04 Додатку 4ДФ, адже винагорода за цивільно-правовим договором, це не зарплата.


В самій табличній частині 4ДФ винагорода відображається у графі 3а, тобто суму нарахованого доходу відповідно до акту виконаних робіт (наданих послуг). У разі нарахування такої винагороди, її відображення у графі 3а є обов'язковим, незалежно від того виплачена вона чи ні.


У графі 3 відображається сума фактично виплаченої винагороди за таким договором, при цьому вказується сума винагороди без її зменшення на суму ПДФО та військового збору.


Також зазначається інформація про нарахований та перерахований ПДФО та військовий збір. А в графі 6 вказується ознака доходу 102.


Дата прийняття і звільнення у графах 7 та 8 у 4ДФ на фізичних осіб, які виконують роботу чи надають послуги за цивільно-правовим договором, не заповнюються.


Висновки


  1. В Додатку 5 відображають дату початку та закінчення цивільно-правових відносин.
  2. Винагороду за цивільно-правовим договором в Додатку 1 показуємо із категорією застрахованої особи 26. Якщо цивільно-правовий договір укладено із працівником підприємства, графа 14 заповнюється один раз.
  3. В Додатку 4ДФ винагороду показують з ознакою доходу 102.


Джерело: 7eminar