Розблоковано законопроєкт №11416-д. Як знизити ПДФО без помилок. НБУ посилить контроль за грошовими переказами. Хто має право на ПСП? 🙋‍♀️ Вечірній бухгалтер від 14.10.2024

Коротко, структурно, зрозуміло розповідаємо про головні бухгалтерські новини на цей час. Радимо кращі статті та консультації дня, даємо зразки документів. І зовсім трошки професійного гумору 😉


Провалити неможливо прийняти


Верховна Рада розглянула і провалила блокуючі постанови щодо законопроєкту №11416-д про підвищення податків. Станом на 13 жовтня було подано 13 таких постанов. Неприйняття цих постанов дає змогу підписати законопроєкт спочатку Спікером Парламенту, а потім Президентом. Очікуємо найближчим часом на підписання та офіційне опублікування закону.


Скільки ПН було заблоковано у серпні


У серпні 2024 року кількість платників ПДВ в Україні знизилася, проте стало більше поданих ПН / РК і підвищилася сума ПДВ. Незважаючи на зменшення заблокованих ПН / РК, чисельність ризикових платників продовжує зростати. Регіональні комісії здебільшого приймають рішення не на користь платників. Проте частина платників змогла розблокувати документи через суди та адміноскарження.


Як знизити ПДФО без помилок


Податкова соціальна пільга (ПСП) – це сума, на яку роботодавець знижує заробітну плату з метою нарахування податку на доходи фізичних осіб. З’ясуємо, які працівники мають право на податкову соціальну пільгу та як правильно і без помилок її застосувати.


Підсумки минулого тижня


Тиждень, що минув, був насичений новинами та подіями. Олена Афоніна розповіла про основне, що має врахувати бухгалтер у своїй роботі:


  1. законопроєкт про підвищення податків прийнято;
  2. чи зміниться індексація у листопаді;
  3. Мінфін вніс зміни до НП(С)БО 21 «Вплив змін валютних курсів» тощо.


Більше новин у відео


Дивитися відео


Розблоковано законопроєкт №11416-д: ви готові?


Законопроєкт №11416-д розблоковано і незабаром він набере чинності. Про те, як утримуватимемо ВЗ за ставкою 5% із зарплати і доходів та як оптимізувати і знизити податкове навантаження поговоримо на безкоштовному вебінарі 15 жовтня.


Крім того роз'яснимо, як скласти Зарплатний звіт за 3 квартал. Розглянемо помилки, що затримують проходження звіту до ДПС і надамо кейси з їх виправлення.


А ще, процедуру бронювання через Дію змінено з 2 жовтня. Чи можна забронювати працівника, який хоча й несвоєчасно, але оновив дані? Чому продовжені строки для бронювання через Дію та де вони прописані? Наші експерти нададуть відповіді на всі Ваші запитання.


Безоплатна реєстрація


НБУ посилить контроль за грошовими переказами


За результатами здійсненого нагляду НБУ виявив порушення в діяльності небанківських фінансових установ щодо фінансового моніторингу, зокрема неналежну перевірку клієнтів та відсутність актуальних внутрішніх документів. НБУ рекомендує установам оперативно усунути ці недоліки та дотримуватися вимог законодавства для мінімізації ризиків відмивання коштів і фінансування тероризму.


Календар бухгалтера


14 – 18 жовтня 2024 року


Понеділок, 14 жовтня – останній день подання звітів:


  1. Звіт про економічні показники короткотермінової статистики промисловості за вересень 2024 року (форма №1-ПЕ (місячна));
  2. Звіт про транспортування вантажів магістральними трубопроводами за вересень 2024 року (форма № 12-труб (місячна)).


Відкрити повний перелік


Військовий збір з 1 жовтня


Д. Гетманцев оприлюднив остаточну версію тексту законопроєкту №11416-д. Саме за цей текст проголосували у Раді 10 жовтня, і саме його повинен підписати Президент. Закон набуде чинності з дня, наступного за днем його опублікування, крім окремих норм, які запрацюють з 01.01.2025. У статті розібрали хто є платником військового збору, ставки, строки сплати та відповідальність.


🎁 Редакція знову радує подарунками!


Сьогодні ми підготували для Вас бухгалтерський порадник «ТОП-7 правил (НЕ)нарахування індексації у жовтні»


Забрати подарунок


Корисно для бухгалтера


  1. Як резиденту Дія Сіті рахувати ЄСВ працівнику, який працює за зовнішнім сумісництвом
  2. ВС підтвердив необґрунтованість договору на прибирання з ФОП, адже у платника у штаті є прибиральниці
  3. В Раді пояснили, навіщо потрібен аудит заброньованих і чи можна оформити відстрочку
  4. Лікарняні для ФОП: як оформити і оподаткувати виплати від ПФУ
  5. Чи потрібно платити земподаток, якщо на ділянці розміщені фортифікаційні споруди
  6. Чи індексувати зарплату за першу половину місяця?
  7. Відображення договору ЦПХ в Об'єднаній звітності
  8. Види заяв на призначення/перерахунок страхових виплат


Вечірній Бухгалтер рекомендує ►


Обирайте передплату на Бухгалтерську Платформу №1 та отримуйте доступ до 2200+ відеоматеріалів, 5700+ зразків та шаблонів документів, а також унікального сервісу «Особистий консультант» для отримання безлімітних щоденних консультацій.


Отримати доступ


Новини підготувала


Ваша закупила попкорн Редакція