Осінь традиційно є сезоном збору дикорослих грибів. Щороку саме в цей період зростає кількість випадків харчових отруєнь. Держпродспоживслужба нагадує:
- Не збирайте незнайомі гриби. Навіть їстівні види легко сплутати з отруйними.
- Не купуйте гриби на стихійних ринках. Реалізація дикорослих грибів дозволена лише за наявності експертного висновку лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи.
- Не давайте грибні страви дітям, людям похилого віку чи тим, хто має проблеми зі шлунково-кишковим трактом.
- Не зберігайте готові грибні страви довго. Гриби швидко псуються, тому їх варто вживати лише свіжоприготовленими.
- При перших симптомах отруєння (нудота, біль у животі, запаморочення) негайно звертайтеся по медичну допомогу.
Якщо ж купуєте гриби в торговельних закладах або на агропродовольчих ринках, звертайте увагу на:
- наявність обов’язкової інформації про харчовий продукт, що передбачена ст. 6 Закону України від 06.12.2018 №2639-VIII «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів»;
- умови зберігання;
- цілісність упаковки та відсутність здуття кришки (якщо купуєте консервовані гриби);
- не купуйте продукти з ознаками псування.
Дотримання цих простих правил допоможе зберегти здоров’я вам та вашим близьким.
Джерело: Держпродспоживслужба
Читайте більше:
Тимчасове припинення дії дозволу на виробництво
Повернення акційного товару: що говорить законодавство
Чек на повернення товару: чи обов’язковий при банківському переказі
Дієтичні добавки тільки за новими правилами: що змінюється з 27 вересня
Україна готує реформу перевірок бізнесу: старт дерегуляційної ініціативи ДРС
Держпродспоживслужба допомогла повернути кошти за неякісний водонагрівач
Держпродспоживслужба перевірятиме бізнес: як уряд захистить споживачів від нечесних практик