Відповідальність роботодавця за порушення порядку використання коштів соцстрахування

Роботодавець несе відповідальність за неправильне використання коштів соціального страхування та зобов'язаний повертати неправомірно витрачені суми, сплачуючи штрафи та пеню у випадку несвоєчасного або неповного повернення. При цьому, якщо роботодавець самостійно виявить помилки у нарахуванні та поверне надлишково виплачені кошти до перевірки з відповідними поясненнями, фінансові санкції не застосовуються

Згідно із п. 1 ч. 5 ст. 8 Закону України від 23.09.1999 №1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» роботодавець несе відповідальність за порушення порядку використання коштів, несвоєчасне або неповне їх повернення.


Відповідно до ч. 6 ст. 8 Закону №1105 у разі порушення порядку використання страхових коштів роботодавець відшкодовує уповноваженому органу управління в повному обсязі неправомірно витрачену суму страхових коштів та/або вартість наданих соціальних послуг і сплачує штраф у розмірі 50% такої суми.


За несвоєчасне повернення або повернення не в повному обсязі страхових коштів на страхувальників та інших отримувачів коштів соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку накладається штраф у розмірі 10% несвоєчасно повернутих або повернутих не в повному обсязі страхових коштів.


Одночасно на суми несвоєчасно повернутих або повернутих не в повному обсязі страхових коштів і штрафних санкцій нараховується пеня в розмірі 0,1% зазначених сум коштів, розрахована за кожний день прострочення платежу.


Фахівці ПФУ відмічають, що у разі самостійного виявлення страхувальником помилки при нарахуванні допомоги по тимчасовій непрацездатності за минулий період та повернення у повному обсязі до Фонду надлишково нарахованих та виплачених коштів до початку перевірки страхувальника:

за наявності відповідної бухгалтерської довідки та обґрунтованого письмового пояснення щодо причин повернення страхових коштів, фінансові санкції за порушення порядку використання страхових коштів до страхувальника не застосовуються.

Джерело: Лист ПФУ від 09.10.2024 №42306-51549/К-08/8-2800/24